Video: Coworking nebo byznysové salonky. Správa železnic rozhoduje o využití Fantovy budovy

Kulturní sál Fantovy budovy. Pramen: Správa železnicKulturní sál Fantovy budovy. Pramen: Správa železnic

S postupujícími pracemi na rekonstrukci historické Fantovy budovy vyvstává otázka po využití velkých sálů v budově. Do jejich obnovy se

S postupujícími pracemi na rekonstrukci historické Fantovy budovy vyvstává otázka po využití velkých sálů v budově. Do jejich obnovy se Správa železnic pustí ve druhé etapě poté, co dokončí opravy zevnějšku a střechy. Rozhodnutí o využití velkolepých sálů má padnout během příštích několika týdnů. Šéf Správy železnic Jiří Svoboda už v minulosti naznačil, že není příznivcem takzvaných foodcourtů, tedy sdružených samoobslužných rychlovýkrmen. Takové využití naopak prosazoval předchozí správce nádraží, společnost Grandi Stazioni.

„Při úvahách o budoucím využití hledáme inspiraci v zahraničí, například Paříži, Berlíně, Budapešti nebo  Istanbulu, kde mají provozovatelé historicky hodnotných a reprezentativních prostor v podobných lokalitách dobré zkušenosti s koncepty v podobě multifunkčních a konferenčních sálů, coworkingových prostor a business lounge salonků,“ uvedla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová.

Správa železnic zveřejnila charakteristiku některých prostor na svém facebooku. Při pohledu směrem do kolejiště se v pravé části budovy nachází kulturní sál, který vznikl v letech 1948 až 1950 přestropením původního velkolepého příjezdového vestibulu. K tomuto zásahu došlo ještě před výstavbou nové odbavovací haly, protože byly stávající prostory zaměstnancům železnice příliš těsné.

Nalevo od vestibulu jsou sály restaurací. Blíže je sál restaurace 1. a 2. třídy, od sálu čekárny a restaurace 3. třídy se odlišuje velkým volným prostorem původně bohatě zdobeným květinovými motivy a maskami. Sálu čekárny a restauraci 3. třídy dominují čtyři mohutné bohatě zdobené žulové sloupy nesoucí valenou klenbu ve výšce 11 metrů.

Fantova budova, vystavěná v letech 1901 až 1909, je největší secesní památkou českých zemí. K odbavení cestujících sloužila až do otevření nového terminálu směrem do Vrchlického sadů v roce 1977. Sídlí zde Drážní úřad, naopak Správa železnic ji jako své budoucí sídlo zavrhla a postěhuje se nejspíš na Smíchovské nádraží.

Na Vánoce 2018 přinesl deník Zdopravy.cz útržky vzpomínek rodáka z hlavního nádraží Karla Hybše (nar. 1943).

https://www.facebook.com/Spravazeleznic/videos/318892975747555/

 

Tagy fantova budova Správa železnic
65 komentářů