Velká oprava D1 u Mnichovic skončí dříve, ŘSD připlatí Eurovii za rychlejší práce

Oprava dálnice D1. Foto: Radek Mátl / Twitter.comOprava dálnice D1. Foto: Radek Mátl / Twitter.com

Úsek Všechromy - Mirošovice bude kompletně hotový v říjnu.

O nejméně 29 dnů dříve, než byl původní plán, skončí omezení na dálnici D1 mezi 21. a 16. kilometrem (Mirošovice – Všechromy). Na dřívějším ukončení prací se dohodlo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se zhotovitelem, stavební společností Eurovia CS.

Na sociální síti X o tom informoval generální ředitel ŘSD Radek Mátl. „Práce na rekonstrukci D1, které dennodenně způsobují dopravní komplikace, tak budou ukončeny nejpozději 22. 10. 2023,“ uvedl Mátl. Podle původní smlouvy v hodnotě 388 milionů korun bez DPH mělo být hotovo na konci listopadu.

Stát si za zrychlení stavby připlatí, jde o takzvanou akcelerační odměnu. Bude ve výši 8,545 milionu korun. Podle Mátla jsou podobné dodatky o urychlení výjimečné. „Většinou zhotovitelé dobu výstavby těžko stíhají. Dodatky neděláme, když nemají dopravní význam. V tomto úseku je ale každý den k urychlení dobrý,“ dodal Mátl.

Eurovia vyhrála i díky tomu, že v soutěži nabídla opravu za 300 dnů, maximum bylo 392 dnů. Nyní opravu ještě zkrátí. Doba oprav měla v hodnocení nabídek váhu třicet procent. Úsek nedaleko Prahy patří k extrémně dopravně zatíženým, denně po něm projede až 70 000 aut, z toho 20 000 tvoří kamionová doprava. Kompletní opravy povrchu v místě stavbaři dělali naposledy v roce 1996.

„Je to jeden z posledních úseků v rámci dálnice D1, který v současné době není hotov. Samotná modernizace, která probíhala od kilometru 21 až po kilometr 182, byla dokončena v roce 2021,“ řekl při zahájení dalších prací letos na jaře Mátl. Oprava podle něj byla nevyhnutelná, na dálnici bylo množství výtluků, vysoké množství kamionů vytvořilo vyjeté koleje nebezpečné zejména při dešti.

Součástí prací je i oprava dálničních mostů, odvodnění, nezpevněných krajnic, protihlukových stěn či svodidel. Plánována je také stavba protihlukové stěny u Kunic. Na závěr prací bude vozovka vybavena meteorologickými čidly a dělníci vymění kamery pro dohled nad provozem a instalují nové vodorovné a svislé dopravní značení.

Tagy akcelerace výstavby D1 D1 Mirošovice - Všechromy Eurovia CS Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
12 komentářů