Další část D35 bude otevřená do 22. prosince, sdružení slíbilo urychlení stavby o 289 dnů

Stavba dálničního mostu na D35 u Uherska. Foto: ŘSDStavba dálničního mostu na D35 u Uherska. Foto: ŘSD

Za urychlení prací stát zaplatí navíc 114 miliónů Kč.

Další úsek dálnice D35 Časy – Ostrov se má otevřít řidičům ještě letos. Ředitelství silnic a dálnic se dohodlo se sdružením Eurovia CS, Metrostav a Swietelsky stavební na takzvané akceleraci, podle které má být stavba hotova ještě letos. Původně hrozilo zpoždění až do října příštího roku způsobené především komplikacemi s přemostěním koridoru u Uherska.

Změna termínu vyplývá z dodatku v registru smluv. Oproti poslednímu dodatku jde o zkrácení o 289 dnů. „Stavbě pomohlo, že se intenzivně pracovalo i přes zimu. Termín 22. prosince je už reálný,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Za původní zdržení zhotovitelé nemohli. Při stavbě u železničního koridoru se přišlo na řadu změn v projektu, například kvůli kabelům, které nebyly v žádných plánech. Za urychlení má ŘSD zaplatit 113,7 miliónů korun navíc.

Nejkomplikovanější částí stavby dálnice je most přes železniční koridor u Uherska. Loni se zde práce musely na chvíli zastavit po propadu betonáže. Nyní již jede opět podle plánu a stavbaři se připravují na otočení konstrukcí a spojení mostních částí. Dosud se staví při trati z každé strany. Otáčením se budou nasouvat nad železnici a pak se spojí. Spojování proběhne v termínech 15. až 19. dubna a 6. až 10. května vždy přes noc. Provoz na koridoru bude zcela zastaven, vlaky pojedou přes Týniště nad Orlicí.

Úsek z Časů do Ostrova měří 14,7 kilometrů, sdružení firem Metrostav, Eurovia a Swietelsky ho staví od prosince 2018. Původně měla být tato část hotová letos v srpnu. Náklady i po akceleraci dosáhnou 3,3 miliardy korun.

Úsek D35 Časy - Ostrov

Úsek D35 Časy – Ostrov

Tagy akcelerace výstavby D35 D35 Časy - Ostrov Eurovia CS metrostav Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Swietelsky stavební
51 komentářů