Velikonoce ve znamení výluk. Tramvaje nepojedou v Kobylisích, omezení provozu čeká i metro

Z výměny pražců v pražském metru mezi stanicemi Pražského povstání a Pankrác. Foto: Swietelsky RailZ výměny pražců v pražském metru mezi stanicemi Pražského povstání a Pankrác. Foto: Swietelsky Rail

Opravovat se bude tramvajová trať v Březiněveské. V metru se vymění další pražce a zmodernizuje zabezpečovací zařízení.

Pražský dopravní podnik (DPP) naplánoval od úterý 26. března do čtvrtka 8. dubna opravy tramvajové trati v blokové smyčce Březiněveská. Bude to obnášet obousměrné přerušení provozu v úseku Kobylisy – Vozovna Kobylisy, poslední čtyři dny oprav pak nepojedou tramvaje na Sídliště Ďáblice.

Postupně se vymění sjezdová výhybka ve smyčce, kolejové oblouky a křížení na výjezdu a vjezdu do obratiště, které jsou z roku 2009.

Zbývá třetina dřevěných pražců

Zároveň se již tradičně využijí velikonoční prázdniny na další výměnu dřevěných pražců za betonové na trase C. Tentokrát se bude pracovat v úseku mezi stanicemi Muzeum a Hlavní nádraží. Soupravy tak nebudou jezdit od pátku 29. března do pondělí 1. dubna v úseku I. P. Pavlova – Nádraží Holešovice.

O Velikonocích se vymění celkem 1059 dřevěných pražců. Po skončení této etapy bude na trase C už celkem 12 528 betonových pražců, tj. více než 60 % z celkového počtu, nicméně zůstane ještě 6 869 dřevěných k výměně.

Další etapu DPP plánuje na začátku letošních letních prázdnin a o prodlouženém víkendu na konci října.

Zároveň se začne modernizovat zabezpečovací zařízení mezi stanicemi Roztyly a Háje. Na neděli 31. března 2024 od zhruba 20:00 do skončení provozu jsou naplánovány jeho zkoušky, které nelze provést za plného provozu metra. Soupravy nebudou jezdit už od stanice Kačerov. Během výluk metra se zavede náhradní autobusová doprava XC.

Jedná se o kompletní výměnu původních reléových staničních a traťových zabezpečovacích zařízení za moderní elektronická stavědla. Většina z nich totiž pochází z roku 1974, tj. z doby zahájení provozu metra, a je technologicky i morálně zastaralá.

V Kobylisích se bude pokračovat

Po skončení oprav smyčky Březiněveská se od pondělí 8. dubna přesunou práce do Trojské ulice. Tam se na křižovatce s ulicemi Nad Šutkou a Zenklova vymění kolejové rozvětvení a paralelně s tím v Partyzánské ulici opraví kolejnice mezi kolejovým rozvětvením do ulice Na Zátorách/Plynární a křižovatkou s Vrbenského ulicí.

Tato etapa oprav potrvá do 16. dubna a bude během ní obousměrně přerušen provoz tramvají v úseku Nádraží Holešovice (v Partyzánské ulici) – Hercovka.

Tagy Kobylisy metro C opravy tratí výluky Praha
34 komentářů