Vectrony Českých drah začnou zajíždět do Krkonoš, potáhnou polské rychlíky

Lokomotiva Siemens Vectron (193.690) v čele vlaku Českých drah u Chocně. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva Siemens Vectron (193.690) v čele vlaku Českých drah u Chocně. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Ve stanici Szklarska Poręba Górna se v sobotu budou nečekaně potkávat dvě vozidla Českých drah.

České dráhy prohlubují svoji spolupráci s polským státním dopravcem PKP Intercity. Od tohoto týdne se tak objeví lokomotivy Siemens Vectron v barvách Českých drah i v čele vnitrostátních rychlíků v Polsku.

Na základě dohody s PKP Intercity byl rozšířen provoz o jeden den v Polsku, kdy PKP Intercity nasazuje naše lokomotivy na vnitrostátní spoje v Polsku,“ potvrdil mluvčí Českých drah Petr Štáhlavský. Jde o lokomotivy pronajaté od společnosti Rolling Stock Lease (RSL). Jako první na rozšíření spolupráce upozornil Železniční magazín. K rozšíření došlo dnes.

Podle Šťáhlavského se oběh rozšířil z pěti na šest dní a denní průměrný běh v této turnusové skupině se zvýšil zhruba ze 750 na přibližně 800 km. V rámci této turnusové skupiny dopravují lokomotivy Siemens Vectron například víkendové vlaky Bohumín – Františkovy Lázně – Bohumín, rychlíky Krušnohor mezi Prahou a Ústím nad Labem, dále vlaky EC 130/131 Báthory v úseku Bohumín – Terespol a zpět nebo 102/103 Polonia v úseku Bohumín – Varšava – Bohumín.

Nově přidaný den se týká dopravy čistě vnitrostátních vlaků PKP Intercity. V pracovní dny a v neděli budou Vectrony jezdit v úseku Varšava – Krakov a zpět (vlaky 1301/3110 a 1308/3104) a v sobotu budou na rychlíku Sniezka do krkonošské stanice Szklarska Poręba Górna (vlaky 1650/6150).

Jde o vlak s příjezdem do stanice Szklarska Poręba Górna ve 13:52 a odjezdem v 15:11. Během pobytu se tak v polské pohraniční stanici setká lokomotiva Českých drah s motorovým vozem Stadler RS1 stejného dopravce na lince z Liberce. V obou případech na těchto spojích obvykle jezdí lokomotivy EU160 Newag Griffin.

Pro České dráhy nejde o první spolupráci se zapůjčením lokomotiv polskému dopravci, dlouhodobě jezdí motorové lokomotivy řady 754 v barvách Českých drah v čele rychlíků na neelektrifikovaných tratích.

Tagy České dráhy pkp intercity Siemens Vectron
34 komentářů