Ve Zlíně slaví výročí provozu trolejbusů. První vyjel před 80 lety, historii připomíná speciální polep

Trolejbus Škoda 25 Tr se speciálním polepem k 80. výročí provozu trolejbusů ve Zlíně. Foto: DSZOTrolejbus Škoda 25 Tr se speciálním polepem k 80. výročí provozu trolejbusů ve Zlíně. Foto: DSZO

Výročí od zahájení provozu bude v sobotu, oslavy v červnu.

Dopravní společnost Zlín – Otrokovice si zítra připomene 80 let od zahájení provozu trolejbusů ve Zlíně a Otrokovicích. Provoz byl zahájen 27. ledna 1944. Výročí připomíná speciální polep na kloubovém troljebusu Škoda 25 Tr Irisbus s dieselagregátem.

Na sedmi polích karoserie je zobrazeno barevné provedení laku vozidel MHD od roku 1944 do současnosti. Mnoho přitom nechybělo a trolejbusy byly dávno ve Zlíně minulostí.

Základní návrh reklamy připravil řidič DSZO Petr Vozárik. Jeho myšlenka pak byla dopracována ve spolupráci se společností DM design a během ledna byla celoplošná reklama nalepena na kloubový trolejbus. Na tomto vozidle si mohou cestující prohlédnout na sedmi polích všechny hlavní barevné kombinace, které tvořily ve Zlíně a Otrokovicích během osmi desítek let vnější design vozidel MHD, od tmavě modré přes červenou až po současnou žluto-modrou.

Trolejbus Škoda 25 Tr se speciálním polepem k 80. výročí provozu trolejbusů ve Zlíně. Foto: DSZOTrolejbus Škoda 25 Tr se speciálním polepem k 80. výročí provozu trolejbusů ve Zlíně. Foto: DSZOTrolejbus Škoda 25 Tr se speciálním polepem k 80. výročí provozu trolejbusů ve Zlíně. Foto: DSZO

Třetí město s trolejbusy

DSZO na svých stránkách připomíná historii ve dvou rozsáhlých textech. Zlín byl po Praze a Plzni třetím městem v Česku, kde trolejbusy vyjely.

Trolejbusy měly ve Zlíně (tehdy již Gottwaldově) namále na začátku 60. let, kdy díky nástupu autobusů a dostupné naftě začaly dominovat celosvětově autobusy. V 80. letech naopak nastal dalších rozmach sítě linek. Namále měly ještě na počátku 90. let. „Po letech věrných a spolehlivých služeb se mu začalo vyčítat, že je provozně dražší než autobus, že obnova vozidel bude stát také více než nákup autobusů, bylo zapotřebí rekonstruovat troleje a modernizovat měnírny,“ vzpomíná v jednom z textů tehdejší ředitel dopravního podniku Antonín Macháček.

Jubileum dopravce připomene i při tradičním dni otevřených dveří DSZO, který plánuje na některou z červnových sobot. Přesné datum ještě neurčil. Dopravce má aktuálně 53 provozních trolejbusů, jak ukazují stránky Seznam-autobusu.cz.

Tagy Dopravní společnost Zlín - Otrokovice DSZO
19 komentářů