V Tyrolsku začaly jezdit nové jednotky Siemens Desiro ML

Jednotka Siemens Desiro ML pro Tyrolsko. Foto: ÖBBJednotka Siemens Desiro ML pro Tyrolsko. Foto: ÖBB

Do května příštího roku převezmou ÖBB postupně 20 jednotek pro provoz v Tyrolsku.

Rakouské spolkové dráhy ÖBB dnes zařadily do provozu první nové jednotky Siemens Desiro ML pro provoz v Tyrolsku. Po zkušebních jízdách a zácviku personálu dnes začal běžný provoz pod značkou Cityjet.

Do května 2024 bude v Tyrolsku jezdit celkem 20 nových jednotek. Zpočátku na trati mezi Innsbruckem a Kufsteinem, postupně se objeví také na lince Landeck – Innsbruck nebo Wörgl – Salzburg.

Stejně jako v sousedním Vorarlbersku budou v Tyrolsku jezdit Desira ML ve čtyřvozové verzi s délkou kolem 100 metrů a 290 místy k sezení. Design má upomínat na vysokohorský charakter Tyrolska. „Vlaky jsou zvnějšku ozdobeny červenými horami na bílém pozadí a podobné téma lze nalézt i na sedadlech,“ uvedl regionální manažer ÖBB pro Tyrolsko Werner Dilitz.

Podle zemského radního pro dopravu Reného Zumtobela zvýší nové soupravy kapacitu na stávajících linkách a pomohou zahustit jízdní řády. „Stále více lidí v Tyrolsku přechází na veřejnou dopravu a nové vlaky jsou důležitým krokem k tomu, abychom tuto poptávku i v budoucnu uspokojili,“ řekl Zumtobel.

ÖBB objednaly první jednotky Desiro ML v roce 2010, provozují je od roku 2015. Původně hodlaly pořídit 200 jednotek, v roce 2021 ale uzavřely objednávku na dodávku dalších vozidel. Aktuálně jich je objednáno 246, jezdí jich více než 200.

Siemens pro ÖBB dodává jednotky se třemi nebo čtyřmi vozy. Dopravce je nasazuje na výkony v regionální dopravě po celé zemi. Kapacita třívozové jednotky je 220 sedících cestujících, čtyřvozové 290. Maximální rychlost je 160 km/h.

Jednotka Siemens Desiro ML pro Tyrolsko. Foto: ÖBBCityjet aneb první jednotka Siemens Desiro ML pro Tyrolsko. Pramen: ÖBBCityjet aneb první jednotka Siemens Desiro ML pro Tyrolsko. Pramen: ÖBB
Tagy ÖBB Siemens Desiro ML Siemens Desiro ML Cityjet Siemens Mobility Tyrolsko
9 komentářů