V Praze vyrostou další železniční zastávky, vlaky mají jezdit i k metru v Hostivaři

Vizualizace zastávky v Karlíně. Foto: Unit architektiVizualizace zastávky v Karlíně. Foto: Unit architekti

Praha pokročila s plány zpřístupnit železnici v hlavním městě více cestujícím i pro dopravu po samotné metropoli. V budoucnu by

Praha pokročila s plány zpřístupnit železnici v hlavním městě více cestujícím i pro dopravu po samotné metropoli. V budoucnu by mohlo vyrůst v Praze deset nových zastávek, některé se již staví.

Zatím poslední krok k nové zastávce Praha – Depo Hostivař učinili na svém posledním zasedání pražští zastupitelé: schválili dotaci 6,5 milionů korun pro městskou část Praha 10, aby mohla připravovat projekt na zastávku na tomto místě. Ta by měla být na trase nové železniční linky, která by propojoval po okrajích Prahy Radotín a Běchovice. Už dříve schválili dotaci pro Prahu 14 na výstavbu zastávek Jahodnice, Hostavice či Kyje – Jiráskova čtvrť.

Praha chce přípravu zastávek zafinancovat ze svých zdrojů a pak kompletní dokumentaci pro stavební povolení předat Správě železniční dopravní cesty, aby zastávku postavila. V případě zastávky Depo Hostivař tak vznikne další místo, kde bude možné z vlaku přestoupit i na metro. Mezi Prahou a SŽDC sice panuje shoda na vybudování této zastávky, SŽDC se ale nelíbí, že by nejprve měla vzniknout jen provizorní zastávka a teprve potom stálejší stanice. Pro nové linky z Radotína či Smíchova do Běchovic přes Depo Hostivař mají vzniknout i další zastávky: Jahodnice, Hostavice či Kyje – Jiráskova čtvrť. Plány se příliš nelíbí ani nákladním dopravcům, z velké části by nové linky měly jet po tratích, které využívají hlavně jejich vlaky. Pro novou linku vzniká ve Vršovicích čtvrté nástupiště. Detailněji je plán na zastávku Depo Hostivař popsán v materiálu výboru pro dopravu pražského zastupitelstva.

Praha už loni schválila materiál, který počítá s podstatně větším zapojením železnice do městské dopravy. Koncepce zavádí i nové linky S61 a S71, které chce město zavést po modernizaci tratě z Vršovic do Hostivaře. Vlaky S61 by jezdily ze Smíchova přes Vršovice do Běchovic. Došlo by ke zřízení úplně nových železničních zastávek Praha-Výtoň, Praha-Eden, Praha-Zahradní Město, Praha-Depo Hostivař, Praha-Jiráskova čtvrť, Praha-Jahodnice, Praha-Hostavice. Linka S71 by centrum zcela vynechala, vedla by z Radotína přes Branický most (přezdívaný také most Inteligence) do Krče a dál do Běchovic. SŽDC připravuje zdvoukolejnění tratě od Branického mostu až po Kačerov.

SŽDC chystá budování dalších zastávek, některé se už staví. Zatím nejdále je budování stanice Praha-Zahradní Město a zastávky Prahy – Eden na stavěné přeložce trati z Vršovic do Hostivaře na koridoru do Českých Budějovic. V případě stanice Zahradní Město došlo už během výstavby ke změně projektu a zejména designu nástupišť. O novou podobu stanice usilovali někteří pražští politici. Původní podoba měla odkazovat na nedaleký Lanový most. „Změny nejsou tak velké, takže se vejdou ještě do limitu změn během výstavby,“ dodal náměstek pro modernizaci SŽDC Mojmír Nejezchleb. Nástupiště budou přímo nad rozšířeným podjezdem v Průběžné ulici, ve kterém budou umístěny zastávky tramvají.

Už příští rok by se měla začít stavět také zastávka Rajská zahrada u metra B na trati z Prahy do Lysé nad Labem. „Dokončujeme výběrové řízení na zhotovitele,“ potvrdila mluvčí SŽDC Nela Friebová. Na akci se bude podílet i hlavní město, které zajišťuje výstavbu přístupových lávek od stanice metra, bez nichž nelze zastávku uvést do provozu.

Se zastávkou se uvažuje i mezi hlavním nádražím a Smíchovem na Výtoni. „V současné době probíhá předprojektová příprava, hledající řešení přijatelné z hlediska památkové péče i z hlediska územního rozvoje,“ dodala Friebová.

Na neurčito se naopak odkládají plány na stavbu zastávky v Karlíně, v Praze 8 by ale mohla vyrůst naopak nová zastávka U Kříže na trati z Libně do Holešovic. Zastávku zatím bude připravovat město, se SŽDC ji bude pouze koordinovat.

Jaké zastávky vzniknou  v Praze

Už se staví
Zahradní město
Eden

V přípravě
Rajská zahrada – běží soutěž

Zvažované zastávky
Depo Hostivař
Jahodnice
Hostavice
Kyje – Jiráskova čtvrt
Výtoň
U Kříže
Výstaviště
Liboc
Dlouhá Míle
Letiště Václava Havla

Tagy Depo Hostivař nové zastávky na území Prahy nové zastávky v síti SŽDC praha Správa železniční dopravní cesty SŽDC Top
213 komentářů