V Liberci začne proměna důležité tepny v centru města, přibudou stromy či cyklopásy

Sokolská ulice v Liberci. Foto: Liberec.czSokolská ulice v Liberci. Foto: Liberec.cz

Už dnes začíná v této oblasti nové omezení. Opraví se Chrastavská ulice.

Společnost Integra stavby vyhrála soutěž na první část proměny Sokolské ulice v centru Liberce. Někdejší silnice I/14 patří mezi nejvytíženější ulice ve městě, denně po ní projede podle posledního sčítání dopravy kolem 10 tisíc aut.

O výběru zhotovitele informoval Liberecký kraj v tiskové zprávě. Cena v tendru výrazně klesla, Integra nabídla úpravy za 66,45 milionu korun včetně DPH. Odhadovaná cena byla 65 milionů korun bez DPH. Většinu nákladů zaplatí statutární město Liberec.

Půjde zatím o první etapu 366 metrů dlouhého úseku mezi křižovatkami se Zhořeleckou a Pastýřskou ulicí. Kromě samotné nové vozovky přinese i pruhy pro cyklisty, autobusové zastávky a prostory pro chodce. Součástí stavby je také odvodnění komunikace, veřejné osvětlení a výsadba zeleně. Město bude platit parkovací plochy, chodníky a úpravy zeleně.

„Stavět by se mělo začít letos na podzim, firma pak bude mít 180 dnů na dokončení díla. Je ale důležité vzít v potaz, že může dojít k přerušení stavby z důvodu nepříznivých klimatických podmínek,“ řekl statutární náměstek hejtmana Jan Sviták. „Jedná se o jednu ze tří klíčových dopravních staveb ve městě, která může významně zlepšit provoz v okolí krajské nemocnice a vytvořit vhodnější podmínky pro včasné dojezdy záchranné služby k budoucímu Centru urgentní medicíny,“ řekl už dříve náměstek primátora pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiří Janďourek.

Modrozelená infrastruktura

Ulice dostane zcela novou podobu významné městské třídy s novou výsadbou zeleně. „Vznikne tam malý přestupní terminál příměstské dopravy a MHD, nové cyklopruhy, ale i místa pro parkování. Výrazně se zvýší bezpečnost účastníků provozu a pobytová kvalita celé ulice. Je to poprvé, kdy v našem městě uplatníme prvky modrozelené infrastruktury, kdy zadržujeme dešťovou vodu nejen z ulic, ale i ze střech domů. Díky tomu by se nám mělo dařit zachytit více jak 30 % vody a zadržovat ji systémem prokořenitelných pásů jako zálivku pro nové stromy a zeleň. Jedná se o systém, který je dlouhodobě úspěšně využíván v sousedním Rakousku nebo ve Švédsku, kde jsme se i inspirovali,“ dodal Janďourek.

Řidiči a cestující si omezení dopravy v Sokolské vyzkoušeli nedávno. V roce 2021 byla silnice uzavřena kvůli výměně vodovodu a plynovodu.
Stavební práce pak budou dál pokračovat přes Šaldovo náměstí až po Jabloneckou ulici. O termínu zatím nebylo rozhodnuto.

Omezení v této části města si mohou řidiči a cestující vyzkoušet znovu již od dnešního dne. Začíná oprava Chrastavské ulice. Dopravní omezení potrvá do konce srpna. Silnice dostane nový povrch, neboť tato ulice bude sloužit jako objízdná při opravě Sokolské ulice. Sokolská bude nyní objízdnou trasou.

Tagy Integra stavby liberec Liberecký kraj Sokolská
3 komentáře