Křižovatku Mileta za půl miliardy přestaví sdružení M-Silnice a Integra stavby

Podoba křižovatky Mileta. Foto: ValbekPodoba křižovatky Mileta. Foto: Valbek

Stavba začne příští rok, podílet se na ní bude i město a kraj.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vybralo jako vítěze soutěže na přestavbu křižovatky Mileta v Hradci Králové sdružení firem M-Silnice a Integra stavby. Stavba začne příští rok.

Na sociální síti X o tom informoval generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Sdružení nabídlo v soutěži nejnižší cenu, jeho výběr už minulý týden schválili i radní Hradce Králové, který bude proměnu křižovatky spolufinancovat. Stavba vyjde na 524 milionů korun. Do soutěže přišly tři nabídky, rozdíl mezi první a druhou je jen zhruba půl milionu korun.

„Stavba má vydané pravomocné stavební povolení a pokračuje příprava území,“ uvedl Mátl. O přebudování křižovatky město Hradec Králové usiluje přes 20 let, jde o jeden z nejvýznamnějších dopravních uzlů ve městě. Tento týden začaly přípravné práce. Během jednoho měsíce dojde především k vykácení zeleně, provoz zatím nebude nijak omezen.

Křižovatka na silnici I/31 je dnes podle zadavatelů přetíženým dopravním uzlem, který potřebuje kompletní rekonstrukci. Přibudou například nové odbočovací bypassy pro odbočení vpravo nebo zastávka MHD. Pod křižovatkou budou vybudovány podchody pro chodce a cyklisty.

„Rekonstrukcí křižovatky bude dosaženo jediného možného bezkolizního propojení pro pěší a cyklisty mezi Moravským Předměstím a centrem města, včetně napojení sídliště Moravské Předměstí na II. městský okruh,“ uvádí ŘSD. Moravské Předměstí je největší hradecké sídliště.

Vedle toho vznikne směrem na Vysokou nad Labem další křižovatka, tzv. malá Mileta. Zde dojde k vybudování komunikace, která propojí Fakultní nemocnici Hradec Králové se Zborovskou ulicí.

ŘSD bude z ceny díla hradit 309 milionů korun, město Hradec Králové 187 milionů korun a Královéhradecký kraj 28 milionů korun.

Plán proměny křižovatky Mileta. Foto: zadávací dokumentace ŘSDPlán nové křižovatky Mileta v Hradci Králové. Foto: ŘSDKřižovatka Mileta. Foto: ŘSD
Tagy Hradec Králové I/31 Integra stavby Královéhradecký kraj křižovatka Mileta M-Silnice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
19 komentářů