Půlmiliardová přestavba křižovatky v Hradci Králové může začít

Podoba křižovatky Mileta. Foto: ValbekPodoba křižovatky Mileta. Foto: Valbek

Přestavba bude hotová v roce 2026.

V Hradci Králové začne na jaře velká přestavba křižovatky Mileta na silničním okruhu. Půjde o společnou investici Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a města.

Oba investoři udělali v závěru prosince poslední krok pro zahájení stavby: se sdružením M-Silnice a Integra stavby podepsali smlouvu v hodnotě 524 milionů korun.

Stavba má začít na jaře, má již pravomocné povolení. O proměně křižovatky na silnici I/31 se mluví přes dvacet let, jde o jeden z nejvytíženějších dopravních uzlů ve městě.

ŘSD bude z ceny díla hradit 309 milionů korun, město Hradec Králové 187 milionů korun a Královéhradecký kraj 28 milionů korun. Do soutěže přišly tři nabídky, rozdíl mezi první a druhou byl jen zhruba půl milionu korun.

Již na podzim začaly u křižovatky přípravné práce, šlo především o kácení zeleně. V rámci přestavby vzniknou například nové odbočovací bypassy pro odbočení vpravo nebo zastávka MHD. Pod křižovatkou budou vybudovány podchody pro chodce a cyklisty.

„Rekonstrukcí křižovatky bude dosaženo jediného možného bezkolizního propojení pro pěší a cyklisty mezi Moravským Předměstím a centrem města, včetně napojení sídliště Moravské Předměstí na II. městský okruh,“ uvádí ŘSD. Moravské Předměstí je největší hradecké sídliště.

Vedle toho vznikne směrem na Vysokou nad Labem další křižovatka, tzv. malá Mileta. Zde se postaví komunikace, která propojí Fakultní nemocnici Hradec Králové se Zborovskou ulicí. Stavba je detailně popsána v informačním letáku.

Plán proměny křižovatky Mileta. Foto: zadávací dokumentace ŘSDPodoba křižovatky Mileta. Foto: ValbekPlán nové křižovatky Mileta v Hradci Králové. Foto: ŘSDKřižovatka Mileta. Foto: ŘSDKřižovatka Mileta. Foto: ŘSD
Tagy Hradec Králové I/31 Integra stavby křižovatka Mileta M-Silnice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
18 komentářů