V Liberci vznikla petice za záchranu původní trasy lanovky na Ještěd

Lanová dráha Horní Hanychov - Ještěd. Foto: České dráhyLanová dráha Horní Hanychov - Ještěd. Foto: České dráhy

Autoři petice odmítají prodloužení lanovky i změnu technologie na oběžný systém s menšími kabinkami.

Rok a půl po tragické nehodě lanovky na Ještěd vznikla v Liberci nová petice, jejíž autoři chtějí zabránit myšlenkám na prodloužení lanové dráhy až ke stanici tramvaje a instalaci takzvaného oběžného systému. Během pár dnů petici podepsalo přes 600 lidí.

„Žádáme o obnovu lanové dráhy na Ještěd v dosavadním provedení jako tzv. kyvadlové lanové dráhy v její původní trase se zachováním a využitím současné dolní a horní stanice,“ uvádí autoři petice. Podle nich by přestavba horní a demolice dolní stanice znamenala ztrátu jednoho ze symbolů města. Mezi jejími podporovateli je například spisovatel Jaroslav Rudiš (který do lanovky umístil část děje románu Grandhotel) nebo architekt Osamu Okamura.

Lanovou dráhu chce koupit od Českých drah město Liberec. To zatím plánuje zrušit kyvadlový systém, kdy proti sobě jedou dvě větší kabiny a nahradit jej oběžným systémem, kdy dojde k navýšení počtu sloupů a zavěšení menších kabinek, které budou jezdit neustále dokola. Má dojít rovněž k prodloužení ke konečné tramvaje v Horním Hanychově.

Zastánci původní podoby argumentují i tím, že lanovou dráhu s novými kabinami lze modernizovat bez problémů na současné bezpečnostní standardy. Jako příklad uvádí například polské Zakopané nebo francouzské Megeve.

K tragické nehodě, při které zemřel průvodčí, došlo na konci října roku 2021. Od té doby se o budoucnosti lanovky hlavně mluví. Jisté je, že jen základní oprava nebude kvůli předpisům stačit. Zastupitelé města schválili plán lanovku převzít, aktuálně teprve běží zpracování odhadů ceny pozemků a nemovitosti. Letos by lanovka oslavila 90 let od zahájení provozu.

Tagy lanová dráha Horní Hanychov - Ještěd
182 komentářů