Liberec koupí lanovku na Ještěd od Českých drah, město se s dopravcem dohodlo na ceně

Lanová dráha Horní Hanychov - Ještěd před nehodou. Foto: České dráhyLanová dráha Horní Hanychov - Ještěd před nehodou. Foto: České dráhy

Liberec se chce dohodnout na splátkovém kalendáři.

Liberec a České dráhy se dohodly na kompromisní ceně za lanovou dráhu z Horního Hanychova na Ještěd. Stalo se tak po vyhotovení revizního posudku od společnosti KPMG. Cena za lanovku, která je po tragické havárii v říjnu 2021 mimo provoz, dosáhne 34,976 milionu korun včetně DPH. Město chce postavit lanovku novou, případně ji prodloužit až k zastávce tramvaje.

Posudek si obě strany nechaly zpracovat poté, co se představy původních posudků výrazně lišily: 50 milionů od Českých drah a 17 milionů od města. „Odsouhlasením navržené částky stanovené revizním znaleckým posudkem jsme opět o krok blíž k přípravě výstavby nové lanovky na Ještěd. Nyní je potřeba najít koncensus na postupu prodeje. Naší snahou je dohoda na splátkovém kalendáři, abychom nezatížili rozpočet města jednorázovou platbou,“ řekl náměstek primátora pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu Petr Židek.

Město se bude chtít s dopravcem dohodnout na splátkovém kalendáři, aby nezatížilo rozpočet jednorázovou platbou. Ke schvalování smlouvy v zastupitelstvu a vedení drah má dojít v dubnu.

Město již nechalo zpracovat studii proveditelnosti na obnovu lanovky, kterou představilo veřejnosti v únoru. K návrhům se může vyjadřovat veřejnost. Studie počítá s dvěma základními verzemi: lanovkou ve stávající trase a prodlouženou verzí od konečné tramvaje v Horním Hanychově. Liší se investičními a provozními náklady. Studii zpracovala společnost Sial. Z vedení města je patrné, že nechce budovat takzvanou oběžnou lanovku, ale zachovat kyvadlový provoz nebo vybudovat lanovku na dvou lanech. Detailně jsou všechny varianty popsány v textu níže.

Šest variant, náklady až půl miliardy korun. Liberec představil možnou budoucnost lanovky na Ještěd

Tagy České dráhy lanová dráha Horní Hanychov - Ještěd liberec
86 komentářů