V Jeně začala velká proměna MHD. Vyjely nové tramvaje, město plánuje další objednávku

Nová tramvaj Stadler Tramlink pro Jenu. Foto: Jenaer NahverkehrNová tramvaj Stadler Tramlink pro Jenu. Foto: Jenaer Nahverkehr

Město plánuje nákup dalších devíti tramvají Stadler Tramlink.

Městská hromadná doprava v durynské Jeně zažívá velkou proměnu. Tamější dopravní podnik Jenaer Nahverkehr na sklonku roku zahájil provoz s novými tramvajemi Stadler Tramlink od společnosti Stadler Rail. Zatím jich jezdí 12, během letošního roku vyjede dalších 12. Město současně řeší využití opce a plánuje objednávku devíti dalších vozidel.

Dopravní podnik uvedl na svých stránkách, že durynské ministerstvo infrastruktury již přislíbilo dotaci na pořízení dalších devíti vozů, finální objednávka ale ještě nepadla. Evropská dotace má zaplatit zhruba polovinu nákladů.

Město Jena, které se vyznačuje zvláštními geografickými rysy, jako je poloha údolí a kopců a také řeka, je závislé na dobře rozvinuté veřejné dopravě, zejména tramvajích, aby byla zajištěna mobilita všech obyvatel ve městě a z regionu,“ uvedlo město v tiskové zprávě. Tramvaje v Jeně přepraví 35 000 cestujících denně.

Nové tramvaje, pokud dojde k využití opce, nahradí kompletně v provozu starší typ GT6M. Opce umožňuje objednat celkem 19 tramvají. Stadler do druhého největšího města spolkové země Durynsko dodává dva typy tramvají. Větší měří 42 metrů a pojme 234 cestujících, z toho 75 sedících. Kratší měří 32 metrů a svezou 174 cestujících, z toho 46 sedících. Vozidla jsou kompletně nízkopodlažní, klimatizovaná a s prostory pro vozíčkáře či kočárky. Stadler slibuje, že z každého místa bude vidět na informační systém. Delší tramvaj je šestidveřová, kratší pětidveřová. Nová objednávka, pokud se uskuteční, se týká kratších tramvají.

Nová tramvaj Stadler Tramlink pro Jenu. Foto: Jenaer NahverkehrNová tramvaj Stadler Tramlink pro Jenu. Foto: Jenaer NahverkehrNová tramvaj Stadler Tramlink pro Jenu. Foto: Jenaer NahverkehrNová tramvaj Stadler Tramlink pro Jenu. Foto: Jenaer NahverkehrNová tramvaj Stadler Tramlink pro Jenu. Foto: Stadtwerke Jena GruppeNová tramvaj Stadler Tramlink pro Jenu. Foto: Stadtwerke Jena GruppeNová tramvaj Stadler Tramlink pro Jenu. Foto: Stadtwerke Jena GruppeNová tramvaj Stadler Tramlink pro Jenu. Foto: Stadtwerke Jena GruppePodoba nové tramvaje Tramlink od Stadleru pro Jenu. Foto: Jena StadtwerkePodoba nové tramvaje Tramlink od Stadleru pro Jenu. Foto: Jena StadtwerkePodoba nové tramvaje Tramlink od Stadleru pro Jenu. Foto: Jena StadtwerkePodoba nové tramvaje Tramlink od Stadleru pro Jenu. Foto: Jena Stadtwerke

Tagy Jena Jenaer Nahverkehr Stadler Rail Stadler Tramlink
7 komentářů