Jena ukázala novou podobu tramvají pro metrový rozchod, vyrábí je Stadler

Podoba nové tramvaje Tramlink od Stadleru pro Jenu. Foto: Jena StadtwerkePodoba nové tramvaje Tramlink od Stadleru pro Jenu. Foto: Jena Stadtwerke

První nové obousměrné tramvaje vyrobené ve Španělsku začnou v Jeně jezdit v roce 2023.

Dopravní podnik v německém městě Jena Jenaer Nahverkehr představil finální podobu, jak budou vypadat nové tramvaje Tramlink 800 od Stadleru. Město si objednalo celkem 24 nových tramvají pro metrový rozchod, které nahradí vozy z 90. let.

Stadler vyhrál veřejnou zakázku loni v létě, součástí kontraktu je i opce na dalších 19 tramvají a také servis a dodávka náhradních dílů po dobu 24 let s možností prodloužení o dalších osm let. Celková hodnota kontraktu je 92 milionů eur.

Stadler do druhého největšího města spolkové země Duryňsko dodá dva typy tramvají. Větší bude měřit 42 metrů a pojme 234 cestujících, z toho 75 sedících. Kratších tramvají bude osm, budou měřit 32 metrů a svezou 174 cestujících, z toho 46 sedících. Vozidla budou kompletně nízkopodlažní, klimatizované a s prostory pro vozíčkáře či kočárky. Stadler slibuje, že z každého místa bude vidět na informační systém. Delší tramvaj bude šestidveřová, kratší pětidveřová. První tramvaje Stadler dodá v roce 2023. Výroba proběhne v závodě Stadleru ve Valencii.

Tramvaje Tramlink jezdí dosud ve čtyřech zemích. Šéf tramvajové divize ve Stadleru Patrick Sefzik uvedl, že v případě Jeny se výrazně zaměřili i na snížení spotřeby.
V Jeně dosud jezdí tramvaje AEG GT6M-ZR 601-610, (10 kusů, r.v. 1996), Adtranz GT6M-ZR 611-619 (9 kusů r.v. 1997); Bombardier GT6M-ZR 620-633, (14 kusů, r.v. 2002-2003) a 5 tramvají Solaris Tramino.

Podoba nové tramvaje Tramlink od Stadleru pro Jenu. Foto: Jena StadtwerkePodoba nové tramvaje Tramlink od Stadleru pro Jenu. Foto: Jena StadtwerkePodoba nové tramvaje Tramlink od Stadleru pro Jenu. Foto: Jena StadtwerkePodoba nové tramvaje Tramlink od Stadleru pro Jenu. Foto: Jena Stadtwerke
Tagy Jena Jenaer Nahverkerh Stadler Rail
2 komentáře