V dalším kraji přestane platit tarif Českých drah, na režijky bude možné jezdit dál

Jednotka CityElefant dopravce České dráhy (ČD) ve stanici Ostrava-Svinov. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýJednotka CityElefant dopravce České dráhy (ČD) ve stanici Ostrava-Svinov. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Ke změně dojde od prosincové změny jízdního řádu.

Moravskoslezský kraj bude od prosincové změny jízdního řádu dalším regionem, v kterém přestanou platit ve vlacích Českých drah některé jízdní doklady státního dopravce. Cestující budou muset používat krajský tarif ODIS. Půjde o všechny vlaky, které jsou v objednávce Moravskoslezského kraje.

Změna vyplývá z nové smlouvy, kterou na provoz vlaků uzavřel kraj s dopravcem letos na jaře. Nový kontrakt, uzavřený bez jakékoliv soutěže, znamená přechod na takzvaný brutto režim, kdy veškeré tržby jsou rizikem kraje jako objednatele. Dosud je smlouva v takzvaném netto režimu, kdy jde riziko tržeb naopak za dopravcem. Pokud by kraj uznával tarif Českých drah včetně jeho slevových programů, ošidil by se o část tržeb.

Nová okružní linka a bateriové jednotky. České dráhy mají novou smlouvu v Moravskoslezském kraji za 18 miliard

Změna vyšla najevo relativně nenápadně: když České dráhy začaly nabízet kartu IN 25 přes slevový portál, je v podmínkách upozornění, že nebude platit v Moravskoslezském kraji. „Jízdenku nelze použít pro vnitrokrajské cesty osobními vlaky (Os) a spěšnými vlaky (Sp) na území Plzeňského, Zlínského, Jihomoravského a od 10. 12. 2023 i Moravskoslezského kraji,“ uváděla nabídka.

„Ve vazbě na nové smlouvy ČD s Moravskoslezským krajem se očekává omezení použití tarifu dopravce pro cesty regionálními vlaky v rámci kraje, kde dojde k jednoznačné preferenci integrovaného tarifu ODIS,“ potvrdil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Současně uvedl, že by se omezení platnosti nemělo týkat takzvaných režijek.

Detaily toho, jaké jízdní doklady Českých drah budou platit a které ne, zatím nejsou známy. Kraj na dotaz deníku Zdopravy.cz uvedl, že se chystá toto téma komunikovat v příštích dnech.

K podobnému kroku už dříve přistoupil například Plzeňský kraj, Zlínský a Jihomoravský kraj.

Tagy České dráhy Moravskoslezský kraj ODIS tarif Českých drah
353 komentářů