Úředníci MD dostali za špatný výpočet mýta finanční postih, hrozí zpoždění

Kontrolní mýtná brána v Dasným u Českých Budějovic. Pramen: CzechTollKontrolní mýtná brána v Dasným u Českých Budějovic. Pramen: CzechToll

Některé hodnoty pro výpočet nových sazeb mýta neodpovídají evropské směrnici.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) vyvodil finanční postih pro své úředníky za špatný výpočet nových sazeb mýtného pro kamiony, které mají platit od března. Vedoucí příslušného útvaru už není ve funkci. Ministr věří tomu, že chyba podřízených není důvodem k jeho rezignaci. Kupka to řekl v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Při meziresortním připomínkovém řízení vládní výbor kompatibility zjistil, že některé hodnoty pro výpočet sazeb mýta neodpovídají evropské směrnici. Podle webu Seznam Zprávy může zdržení způsobené nutností hodnoty opravit znamenat, že nebude dodržen termín začátku změn od března, který je uveden i v zákoně, a stát nevybere peníze, se kterými už počítá v rozpočtu.

Ministr uvedl, že tabulku jeho úřad opravil a připomínkové řízení se kvůli tomu nebude muset opakovat. Změna hodnot podle něj nebude znamenat zásadní zátěž pro provozovatele systému, firmu CzechToll, která už inovovaný mýtný systém ve zkušebním režimu testuje.

Deník Zdopravy.cz výši nových příplatků minulý týden poptával, byl ale odkázán na to, že ještě nejsou veřejné a probíhá meziresortní řízení.

Stát loni vybral na elektronickém mýtu od kamionů 14,9 miliardy korun a letos to má být o jednu miliardu více. Od března by navíc měla zdražit i dálniční známka pro osobní automobily.

Tagy CO2 Ministerstvo dopravy mýtné zvýšení sazeb mýtného
37 komentářů