Mýtné vzroste, nově zahrne i emise CO₂. Autobusy dostanou nejvyšší sazbu

Kontrolní mýtná brána v Dasným u Českých Budějovic. Pramen: CzechTollKontrolní mýtná brána v Dasným u Českých Budějovic. Pramen: CzechToll

Provozovatelům nehrozí žádné sankce, pokud ponechají vozidlo zařazené v nejdražší emisní třídě 1, kam spadne automaticky.

Silniční dopravci si od března za jízdu po dálnicích a části silnic I. třídy připlatí. V tuzemsku začne platit nová evropská směrnice, podle které se mýtné sazby pro vozidla nad 3,5 tuny zvýší o poplatek za emise CO2. Připomněla to společnost CzechToll, která v tuzemsku provozuje mýtný systém.

Reálně půjde o zvýšení sazeb o 10 až 15 procent. Aktuálně je roční příjem státu z mýtného kolem 14 miliard korun, zdražení by mohlo dle odhadů ministerstva dopravy vynést státu až dvě miliardy korun navíc. Dopravci už varovali, že přepravní služby zdraží, což se projeví v cenách pro konečné zákazníky.

Změna mýtných sazeb se dotkne všech kategorií vozidel. Vedle dosavadních tří složek mýtného (poplatku za užití pozemní komunikace, poplatku za hluk z provozu a poplatku za znečištění ovzduší dle normy Euro) bude nově zavedena čtvrtá složka: poplatek za emise CO2.

Bude zavedeno pět emisních tříd CO2. V emisní třídě 1 jsou poplatky nejvyšší, naopak emisní třída 5 je určena pro vozidla s bezemisním provozem.

Vozidla s datem první registrace před 1. červencem 2019 a všechna vozidla kategorie M2 a M3 (tedy autobusy) budou automaticky zařazena do emisní třídy 1 bez nároku na přeřazení do vyšší emisní třídy (2 až 5) s nižšími poplatky. Jejich provozovatelé nemusejí podnikat žádné kroky, zařazení proběhne automaticky.

„Dopravcům, kteří provozují vozidla s datem první registrace po 1. červenci 2019, doporučujeme zkontrolovat dokumentaci vozidla od výrobce a následně ověřit s pomocí vyhledávače na stránce mytocz.eu, zda nemají nárok na přeregistraci do vyšší emisní třídy CO2 s nižší mýtnou sazbou,“ upozornil šéf CzechTollu Petr Chvátal.

Kontrola emisní třídy CO2 u vozidel registrovaných po 1. červenci 2019 není pro provozovatele vozidla povinností. Provozovatelům nehrozí žádné sankce, pokud ponechají vozidlo zařazené v nejdražší emisní třídě 1, kam spadne automaticky.

Požadavky pro zařazení do vyšší emisní třídy CO2 (2 až 5) nesplňují ani všechna vozidla s první registrací po datu 1. července 2019. Vyhledávač emisní třídy CO2 bude spuštěn 20. ledna 2024 na stránkách www.mytocz.eu/co2.

Od března 2024 se změní také cena dálničních známek. Cena ročních kuponů stoupne na 2 300 korun (dnes 1500 Kč).

Tagy emise CO2 mýtné zvýšení sazeb mýtného
127 komentářů