Třicet nových tramvají pro Drážďany. Dopravní podnik řeší nákup dalších

Nové tramvaje NGT DX DD pro Drážďany. Foto: DVBNové tramvaje NGT DX DD pro Drážďany. Foto: DVB

Město řeší se Saskem financování dalších vozidel.

Drážďanský dopravní podnik DVB převzal těsně před Vánoci poslední ze třiceti původně objednaných tramvají NGT DX DD. Jde o jeden z milníků velké modernizace tramvají v saské metropoli. Nové tramvaje od Alstomu (původně ještě od Bombardieru) objednal v roce 2019, dodávka nabrala zejména kvůli pandemii koronaviru zpoždění.

O dokončení objednávky informoval dopravní podnik v tiskové zprávě. Tramvaje se vyráběly v saských závodech v Görlitz a Bautzen (Budyšín). Z třiceti dodaných je 21 jednosměrných, devět obousměrných. Aktuálně je v provozu již všech třicet tramvají, z toho 21 má za sebou již zkušební provoz.

Nové tramvaje jezdí na linkách 2, 3 a 10, postupně se rozšíří i na další tratě, podmínkou je ale i úprava infrastruktury v některých úsecích.

DVB se rozhodl využít opce a objednal zatím tři další tramvaje, které mají být dodány během příštího roku, v jednání je pořízení dalších sedmi.

Nová tramvaj vyšla na 4,2 milionu eur, celková hodnota zakázky dosáhla včetně dlouhodobé údržby na 197 milionů eur. Oproti předchozí generaci je širší o 35 centimetrů, měří 2,65 metru. Tramvaj je dlouhá 45 metrů. Výrazně větší jsou nástupní dveře i samotný prostor mezi sedačkami. Tramvaj je plně klimatizována, vybavena zásuvkami pro dobíjení elektroniky či wi-fi připojením. Osvětlení interiéru je pomocí LED, mění se podle intenzity světla během dne. Vozidla jsou vybavena novými asistenčními systémy pro zvýšení bezpečnosti, například detektorem překážek.

V Drážďanech už jezdí starší generace tramvají Flexity, nové budou kapacitně zhruba o desetinu větší, přepraví až 290 lidí. Jsou nízkopodlažní, sezení bude v uspořádání 2+2. Větší mají být oproti stávají generaci také okna.

Objednaná nová vozidla nesou typové označení NGT DX DD. NGT je zkratka pro nízkopodlažní kloubový železniční vůz, DX pro podvozky s deseti nápravami a DD pro Drážďany.

Nové tramvaje NGT DX DD pro Drážďany. Foto: DVBNové tramvaje NGT DX DD pro Drážďany. Foto: DVBNové tramvaje NGT DX DD pro Drážďany. Foto: DVBTramvaj NGT DX DD v Drážďanech. Foto: DVBNová tramvaj NGT DX DD pro Drážďany. Foto: DVBNová tramvaj NGT DX DD pro Drážďany. Foto: DVB
Tagy alstom Drážďany Dresdner Verkerhsbetriebe DVB NGT DX DD
2 komentáře