Tři kilometry za 75 milionů korun. V Podještědí skončila oprava silnice III. třídy, vznikl „LEGO“ most

Opravená silnice u Brniště. Foto: Liberecký krajOpravená silnice u Brniště. Foto: Liberecký kraj

Výluka na trati trvala jen pět dnů.

Liberecký kraj dokončil další velkou opravu silnice III. třídy. Oprava 3,2 km dlouhé silnice mezi Brništěm a Velkým Valtinovem u Jablonného v Podještědí  vyšla na 75 milionů korun. Důvodem relativně vysokých nákladů v přepočtu na kilometr byla stavba nového mostu přes železniční trať Česká Lípa – Liberec.

Celá stavba byla rozdělena do dvou etap. Nejprve došlo k opravě úseku mezi Velkým Grunovem a Valtinovem. Stavba zahrnovala také výstavbu tří opěrných zdí o délkách 15, 42 a 53 metrů, 11 propustků a rekonstrukci dvou mostů. Most přes železniční trať byl kompletně zbourán a nahrazen novým mostem s unikátní technologií výstavby z prefabrikovaných dílů, tzv. LEGO most. Letos následovala oprava úseku mezi Brništěm a Valtinovem.

Zakázku získala společnost Metrostav Infrastructure za 75 milionů korun. „Technologie výstavby opěr z prefabrikovaných dílců byla přizpůsobena minimalizaci doby výluky na trati. Jedná se o unikátní technologii navrženou projektantem, kdy montáž opěr musela proběhnout během pěti dnů. To se nám nakonec také díky dobré přípravě stavby podařilo,“ řekl oblastní ředitel MI Bohumil Rohn.

Opravená silnice u Brniště. Foto: Liberecký krajOpravená silnice u Brniště. Foto: Liberecký krajOpravená silnice u Brniště. Foto: Liberecký krajOpravená silnice u Brniště. Foto: Liberecký krajOpravená silnice u Brniště. Foto: Liberecký krajOpravená silnice u Brniště. Foto: Liberecký kraj
Tagy Liberecký kraj Metrostav Infrastructure
6 komentářů