V Přerově začnou jezdit první elektrobusy

Elektrobus SOR EBN 11 pro přerovskou MHD. Foto: Miroslav Halász, ArrivaElektrobus SOR EBN 11 pro přerovskou MHD. Foto: Miroslav Halász, Arriva

Elektrobusy budou jezdit na dvou linkách.

Společnost Arriva autobusy nasadí od pondělí do provozu v přerovské městské hromadné dopravě historicky první dva elektrobusy. Půjde o vozy SOR EBN 11, které budou jezdit převážně na lince 101 z Předmostí až k nemocnici a do Kozlovic a na lince 105, která obsluhuje Dluhonice a centrum města.

„Elektrobusy jsou klimatizované a díky své nízkopodlažnosti snadno přístupné pro každého cestujícího. Spokojenost s nimi zvýrazní možnost dobít si během cesty třeba mobilní telefon pomocí USB nabíječek,“ říká Jindřich Poláček, ředitel společnosti Arriva autobusy, která provoz linek MHD v Přerově zajišťuje. Nabíjení elektrobusů bude probíhat v nočních hodinách v depu pomocí dobíjecích míst.

Oba elektrobusy jsou vybaveny dnes už obvyklými informačními panely, systémem hlášení zastávek a cestující v nich za jízdenku zaplatí jednoduše platební kartou. Každý vůz nabízí 28 sedaček, celkově dokáže v jeden okamžik přepravit až 82 cestujících.

Nákupem dvou elektrobusů obnova vozidel na linkách MHD Přerov za ekologičtější nekončí. „Do léta obnovíme ještě osm naftových autobusů, koupíme nízkopodlažní a klimatizované autobusy Iveco Crossway, které splňují přísné ekologické normy. Díky tomu zmizí z ulic města starší autobusy,“ uzavírá další plány Poláček.

Arriva zajištuje přerovskou MHD 22 autobusy, všechny jsou nízkopodlažní a klimatizované. Smlouva na provoz MHD platí v Přerově do roku 2027. Elektrobusů Arriva provozuje napříč republikou 31 a to například v Bílině, Kladně, Kutné Hoře, Krnově, Praze, Novém Jičíně, Trutnově nebo Třinci.

Technické údaje elektrobusu SOR EBN 11

délka: 11 110 mm
výška:  045 mm
váha prázdného vozu: 10 225 kg
elektromotor:  TAM 1052
výkon: 120 kW
baterie: Lithium – ion, 180 ks, 172 kWh

Elektrobus SOR EBN 11 pro přerovskou MHD. Foto: Miroslav Halász, ArrivaElektrobus SOR EBN 11 pro přerovskou MHD. Foto: Miroslav Halász, ArrivaElektrobus SOR EBN 11 pro přerovskou MHD. Foto: Miroslav Halász, Arriva
Tagy Arriva autobusy Arriva¨ elektrobus SOR MHD Přerov Přerov SOR EBN 11
4 komentáře