Letos už 147 nových vozů a 12 tisíc míst. Dráhy hlásí rekordní obnovu, chlubí se i jednotkami Moravia

Nové jednotky RegioPanter v Jihlavě. Pramen: České dráhyNové jednotky RegioPanter v Jihlavě. Pramen: České dráhy

Ve druhé polovině roku budou pokračovat dodávky RegioPanterů a plánuje se nasazení nových motorových jednotek RegioFox.

České dráhy, které na letošní rok ohlásily rekordní obnovu vozového parku, uvedly zatím letos do provozu 40 nových jednotek z plánovaných 80. Nové jednotky jezdí v Jihomoravském kraji, na Vysočině, v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

„V přepočtu na jednotlivé vozy jsme zařadili do provozu už 147 nových vozů s 12 tisíci místy k sezení, které jsou nízkopodlažní, klimatizované, nabízejí cestujícím palubní wi-fi síť a řadu dalších výhod, které starší soupravy neměly,“ uvedl šéf ČD Michal Krapinec.

Největší část z nových vlaků ovšem představují čtyřvozové jednotky Moravia, které nakoupil Jihomoravský kraj a České dráhy jsou pouze dopravcem (nikoliv majitelem). ČD mají jistotu provozování Moravií do prosince 2024, pak nastoupí vítěz soutěže.

„Technici a specialisté Českých drah se v nemalé míře podíleli na rychlém uvedení jednotek Moravia do provozu v první polovině roku 2023,“ uvedly ČD v tiskové zprávě. Nové jednotky nahradily starší vozy přezdívané honeckery a elektrické lokomotivy řady 242 (plecháč).

Desítku nových vlaků uvedených do provozu představují českodrážní jednotky RegioPanter ve dvou a třívozovém provedení. Ty nahrazují starší soupravy na Vysočině, v Olomouckém a v Moravskoslezském kraji.

Ve druhé polovině roku budou pokračovat dodávky RegioPanterů a plánuje se nasazení nových motorových jednotek RegioFox. „V obnově starších vlaků je letošní rok rekordní. Dosud v žádném roce v existenci Českých drah se nepodařilo vyměnit tolik dosluhujících vozů a lokomotiv za nové,“ doplnil Krapinec.

„Na Vysočině nasadíme do provozu všechny nové jednotky ještě během letních prázdnin. Během léta plánujeme také zahájení zkušebního provozu motorových jednotek RegioFox, a to na tratích z Rakovníka do Berouna a z Berouna do Prahy. Ve druhé polovině roku chceme uvést do provozu další zhruba čtyřicítku nových jednotek RegioPanter a RegioFox, které vyjedou na tratě Olomouckého, Středočeského, Jihočeského a Pardubického kraje,“  řekl náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu Jiří Ješeta.

Pokračuje také obnova hnacích vozidel. V prvním půlroce převzaly České dráhy do zkušebního provozu první dvě modernizované motorové lokomotivy řady 743.2 a pokračují dodávky elektrických lokomotiv Siemens Vectron od leasingové společnosti RSL. České dráhy jich letos převezmou do provozu 12 a v příštím roce dalších 22.

V příštím roce budou pokračovat také dodávky nových jednotek RegioPanter a RegioFox pro Středočeský, Královéhradecký, Jihočeský, Plzeňský, Pardubický, Moravskoslezský a Zlínský kraj a také na Vysočinu. Cestující se také poprvé svezou novými soupravami pro dálkové vlaky ComfortJet.

Tagy České dráhy obnova vozového parku
108 komentářů