Strůjce úspěchu Qatar Airways překvapivě po 27 letech v čele firmy končí

Akbar Al Baker (vpravo) při předání prvního Airbusu A350-1000. Foto: F. Lancelot / Master Films / Airbus.comAkbar Al Baker (vpravo) při předání prvního Airbusu A350-1000. Foto: F. Lancelot / Master Films / Airbus.com

Důvody manažerova konce nejsou známy.

Jedna z nejvýraznějších postav světového letectví končí. Šéf Qatar Airways Group Akbar Al Baker skončí v čele dopravce po 27 letech ve firmě 5. listopadu letošního roku. Nahradí ho Mohammed Al-Meer.

Personální výměnu potvrdily Qatar Airways v tiskové zprávě. Pod vedením Al Bakera se z miniaturního dopravce staly jedny z největších mezinárodních aerolinek. Hlavní základnou je letiště v Dauhá. I tomu Al Baker dosud šéfuje, stejně jako letecké alianci oneworld.

Podle katarského tisku má Al Baker přejít na pozici poradce katarského ministra zahraničí. Takový přechod nepůsobí jako povýšení, ale spíše velká degradace. Dopravce důvody jeho konce nijak nekomentoval. Jeho nástupce dosud působil jako provozní šéf letiště v Dauhá.

Al Baker se narodil v roce 1962, je mu aktuálně 61 let. O svém odchodu dlouho mluví také šéf konkurenčních Emirates Tim Clark, který nakonec v čele firmy kvůli pandemii koronaviru ještě zůstal.

Al Baker patří mezi manažery, jehož výroky v oboru byly leckdy značně kontroverzní. Značnou pozornost upoutalo například tvrzení z roku 2018, že dopravce z oblasti Perského zálivu musí vést vždy muž. Později se za své vyjádření omluvil.

I když měl dopravce za sebou silného majitele v podobě Kataru s prakticky neomezenými zdroji, Al Baker z dopravce s pěti letadly v roce 1996 vytvořil jednoho z nejsilnějších hráčů v dálkové mezinárodní dopravě. Aktuálně létá s 248 letadly.

Akbar Al Baker. Foto: Qatar AirwaysAkbar Al Baker (vpravo) při předání prvního Airbusu A350-1000. Foto: F. Lancelot / Master Films / Airbus.comBoeing 737 MAX 8 v barvách Qatar Airways.
Zdroj: Qatar AirwaysAirbus A350-1000 Qatar Airways v Praze. Foto: flyrosta.comAirbus A350-1000 Qatar Airways v Praze. Foto: flyrosta.comBoeing 777F v barvách Qatar Airways Cargo. Foto. Qatar Airways CargoBoeing 777F v barvách Qatar Airways Cargo. Foto. Qatar Airways CargoBoeing 777-300ER Qatar Airways v Praze. Foto: Petr JurišBoeing 777-300ER společnosti Qatar Airways v Praze. Foto: Petr JurišBoeing 787-8 Dreamliner společnosti Qatar Airways v Praze. Foto: Michael HolečekAirbus A320 společnosti Qatar Airways. Foto: Qatar AirwaysA350-1000 pro Qatar Airways. Foto: Airbus
Tagy Akbar Al Baker qatar airways
1 komentář