Konec po 35 letech. Šéf Emirates Tim Clark skončí v červnu příštího roku

Tim Clark (vlevo), šéf Emirates. Foto: EmiratesTim Clark (vlevo), šéf Emirates. Foto: Emirates

Světové letectví přijde o jednu z nejvýraznějších postav a nejdéle sloužících šéfů aerolinek. Tim Clark, který třicet let vede leteckou

Světové letectví přijde o jednu z nejvýraznějších postav a nejdéle sloužících šéfů aerolinek. Tim Clark, který třicet let vede leteckou společnost Emirates, příští rok v červnu skončí ve funkci prezidenta aerolinek a odejde do důchodu.

Konec oznámil předseda představenstva Emirates Ahmed bin Saeed Al Maktoum v dopise zaměstnancům aerolinek. Zprávu jako první přinesl dubajský server The National.

Clarkovi bylo letos v listopadu 70, s dopravcem bude dál spolupracovat jako konzultant. Tim Clark nastoupil k Emirates v roce 1985, po pěti letech se stal šéfem, od roku 2003 je prezidentem aerolinek.

Emirates se za jeho řízení staly jednou z největších aerolinek na světě a také jedním z klíčových zákazníků Airbusu a Boeingu. Emirates se staly například bezkonkurenčně největším zákazníkem pro model Airbus A380. Z Dubaje se stal i díky Emirates jedno z klíčových letišť na mapě světa. Od roku 2010 létají Emirates i do Prahy.

Je to konec jedné éry. Je skutečným vizionářem. Bez něj by nebyly Emirates tak úspěšnými aerolinkami. Děkovat by mu měli i výrobci letadel, které tlačil k tomu, aby vyráběli lepší a efektivnější letadla,“ řekl pro server The National letecký konzultant John Strickland. Do Emirates přišel s praxí z Gulf Air a British Caledonian. Emirates mají aktuálně 270 letadel a linky do 159 destinací.

Clark skončí poté, co Emirates prošly v posledních letech velkými proměnami. Firma musela bojovat s oslabením poptávky, současně firma oznámila další objednávky na nová letadla. Nově Emirates zařadí do flotily Airbusy A350 a Boeingy 787. Na rozdíl od jiných dopravců z Perského zálivu jsou Emirates dlouhodobě v zisku. V roce 2014 byl Clark povýšen do rytířského stavu.

Tagy emirates Tim Clark Top
12 komentářů