Středočeskou část Posázavského pacifiku čeká poslední vlna oprav

Železniční stanice Samechov. Foto: posazavi.comŽelezniční stanice Samechov. Foto: posazavi.com

Výluka je naplánována na duben a květen.

Správa železnic vypsala soutěž na opravu 22 kilometrů dlouhého úseku trati z Čerčan do Sázavy. Půjde o poslední část rekonstrukce trati přezdívané Posázavský pacifik. Původně plánovala Správa železnic opravu již letos, soutěž vypsanou v roce 2022 ale zrušila. Nyní ji vypsala znovu.

Odhadovaná cena zakázky je 167 milionů korun, oproti zrušené soutěži cena stoupla o 33 milionů korun. „Úsek Čerčany – Samechov – Sázava je poslední částí horního i dolního úseku Posázavského pacifiku ve Středočeském kraji, která v uplynulých letech ještě neprošla takto rozsáhlou obnovou,“ uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

V rámci soutěžené opravy zde budou vyměněny pražce a kolejnice, pročistí se kolejové lože a ke zvýšení komfortu cestujících přispěje zejména zřízení bezstykové koleje, která je na ostatních úsecích Posázavského pacifiku už standardem. Opravovat se ale budou také nástupiště i odvodnění trati.

Správa železnic chce opravu provést ještě před hlavní sezónou, výluky jsou naplánované od 2. dubna do 31. května. „Od června už bude úsek plně připravený na nápor vodáků, turistů a všech cestujících, kteří tuto malebnou trať využívají. Termín výluky byl naplánován po projednání s objednateli dopravy právě s ohledem na využití v letních měsících. Náhradní autobusy během ní budou jezdit v úseku mezi Čerčany a Ledečkem,“ dodal Gavenda.

Díky opravě se zvýší rychlost v souhrnu na přibližně 5,4 km trati. „Její opravou dojde ke stabilizaci jízdního řádu, případné promítnutí do změn v grafikonu pak bude realizováno v následujícím období i s ohledem na koncepci objednatele dopravy,“ upřesnil Gavenda.

Tagy Posázavský pacifik trať 212 Čerčany - Světlá nad Sázavou
43 komentářů