Správa železnic škrtá kvůli nejasnému financování opravu Posazávského pacifiku

Osobní vlak v úseku Zlenice - Hvězdonice. Foto: Martin3107 / Wikimedia CommonsOsobní vlak v úseku Zlenice - Hvězdonice. Foto: Martin3107 / Wikimedia Commons

Správa železnic čeká na státní rozpočet. Jde o další zrušenou zakázku kvůli nejasné výši peněz, které má letos získat.

Správa železnic zrušila během několika týdnů další velkou zakázku. Kvůli nejasné výši rozpočtu na letošní rok zrušila opravu části takzvaného Posázavského pacifiku, konkrétně úseku Samechov – Čerčany na trati Čerčany – Světlá nad Sázavou.

Odhadovaná cena zakázky vypsané v prosinci loňského roku byla 135 milionů korun. Správa železnic zakázku vysvětlovala tím, že v úseku jsou vyžilé dřevěné pražce, ojeté kolejnice, špatnou držebnost mají upevňovadla. Mělo tak dojít k velké opravě celého úseku včetně úprav některých železničních přejezdů.

„S ohledem na zatím nejasnou výši rozpočtu Správy železnic pro rok 2022 jsme přistoupili ke zrušení zakázky na opravu trati v úseku. Opravné akce zahajované v letošním roce upřesníme poté, co dojde ke schválení státního rozpočtu, respektive rozpočtu Správy železnic,“ uvedla mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Deník Zdopravy.cz už dříve upozornil, že Správa železnic kvůli nejasným vyhlídkám na financování zrušila i další zakázky. Jde zejména o modernizaci úseku Chomutov – Kyjice za více než 1,5 miliardy korun nebo bezbariérový přístup na nádraží v Kolíně. Škrtla také rekonstrukci některých přejezdů.

Správa železnic loni investovala rekordních 37 miliard korun, což je zhruba o sedm miliard korun více než předloni. Organizace hospodařila s dosud nejvyšším rozpočtem 60 miliard korun. Podle návrhu rozpočtu minulé vlády mělo jít letos na investice do železnic téměř 39 miliard.

Nová vláda pod vedením ODS ale označila navrhovaný státní rozpočet kvůli rekordnímu schodku za nepřijatelný. Nová vláda se zavázala přepracovat návrh rozpočtu – připravit ho chce se schodkem nejvýš 300 miliard korun, tedy zhruba o 80 miliard méně, než navrhovala vláda Andreje Babiše (ANO).

Tagy Posázavský pacifik Správa železnic trať 212 Čerčany - Světlá nad Sázavou
305 komentářů