V Praze a okolí zavoní dým parní lokomotivy, do služby se vrací Čtyřkolák

Parní lokomotiva 434.2186 (Čtyřkolák). Pramen: ROPIDParní lokomotiva 434.2186 (Čtyřkolák). Pramen: ROPID

Soupravu doplní historické osobní vozy a chybět nebude ani restaurační vůz s občerstvením.

V Praze a okolí se o nastávajícím víkendu letos poprvé rozjedou parní vlaky Českých drah. Půjde o jízdy do Posázaví a po Pražském Semmeringu. Vlaky budou taženy parní lokomotivou 434.2186 přezdívanou Čtyřkolák, která se loni na podzim po dvou letech oprav vrátila do domovského vršovického depa.

„Soupravu doplní historické osobní vozy a chybět nebude ani restaurační vůz s občerstvením,“ uvedl ředitel Regionálního obchodního centra ČD v Praze Jakub Goliáš. Jízdy jsou naplánovány vždy na jeden víkend v měsíci, a to od června do října. Jízdenky lze koupit v předprodeji na všech pokladnách a nově také v e-shopu Českých drah.

Vlak „Párou Posázavím“ vyjede poprvé v sobotu 12. června na okružní výlet do oblasti dolního Posázaví po takzvaném Posázavském pacifiku. Cestující budou mít mimo jiné možnost prohlédnout si město Týnec nad Sázavou.

V neděli 13. června se mohou zájemci prvně vydat „Párou Prahou“. Vlak vyjede z pražského Smíchovského nádraží, bude pokračovat přes Zličín do Hostivice a zpět po stejné trase do stanice Praha-Smíchov. Z provozních důvodů pojede vlak po Pražském Semmeringu hned dvakrát. V následujících termínech již bude trasa tohoto vlaku opět okružní s jízdou Prokopským údolím.

Nejde ale o jediné nostalgické vlaky, které o víkendu vyjedou. I v letošním roce se koná akce Léto na Bechyňce, v jejímž rámci budou po trati Tábor – Bechyně jezdit o víkendech a svátcích od 12. června do 12. září historické vlaky s lokomotivou Bobinkou v čele.

Podrobné informace o nostalgických jízdách jsou na stránkách www.cdnostalgie.cz.

Parní lokomotiva 434.2186 (Čtyřkolák). Pramen: ROPIDParní lokomotiva 434.2186 Čtyřkolák. Pramen: České dráhyParní lokomotiva 434.2186 zvaná Čtyřkolák. Autor: A. ŠmejkalLokomotiva 434.2186 (čtyřkolák).
Autor: PetrS. at cs.wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2975327Bobinka, lokomotiva řady E422 na bechyňské trati. 
Autor: České dráhyBobiny se vyráběly v letech 1953-58. Foto: IDS CargoNádraží Bechyně. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář
Tagy České dráhy čtyřkolák nostalgické vlaky Parní lokomotiva 434.2186 Párou Prahou Posázavský pacifik
18 komentářů