Stavební povolení pro D49 v úseku Hulín – Fryšták obstálo před správními soudy

Stavba D49 Hulín - Fryšták. Pramen: ŘSDStavba D49 Hulín - Fryšták. Pramen: ŘSD

Samostatnou kasační stížnost podal ještě spolek Děti Země.

Stavební povolení pro dálnici D49 v úseku Hulín – Fryšták ve Zlínském kraji obstálo před správními soudy. Poté, co žalobu odpůrců stavby loni zamítl Městský soud v Praze, neuspěl spolek Egeria ani s kasační stížností. Nejvyšší správní soud (NSS) ji zamítl. Zhruba sedmnáctikilometrový úsek už je ve výstavbě. První motoristé by se po něm měli projet na konci příštího roku. Dálnice D49 v budoucnu propojí střední a východní Moravu se západním Slovenskem.

Samostatnou kasační stížnost podal ještě spolek Děti Země. Zatím o ní nebylo rozhodnuto, uvedla mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Spolek Egeria před městským soudem a znovu před NSS poukazoval například na údajnou systémovou podjatost Krajského úřadu Zlínského kraje, jehož sdělení a závazná stanoviska sloužila jako podklad pro pozdější rozhodnutí ministerstva dopravy o stavebním povolení.

„Samotná skutečnost, že stavba je i v zájmu Zlínského kraje, nezpůsobuje podjatost, neboť v hierarchii a systému rozhodování o věci samé byla nezávisle zapojena celá řada orgánů veřejné moci, které jsou na Zlínském kraji zcela nezávislé,“ reagoval NSS. Dálnice D49 je podle soudu stavbou dopravní infrastruktury státního, respektive nadstátního zájmu.

Žalobu k městskému soudu podávaly kromě spolku Egeria také další sdružení, a to Vizovické vrchy a Spolek pro ekologii Kostelec. K žalobě se připojila také žena z Fryštáku. Jejich námitky se týkaly řady dílčích aspektů stavby, třeba chybějících bariér na mostě přes Rusavu, nedostatečných opatření pro zajištění migrace zvířat v místech křížení s vodními toky nebo chybějících omezení nákladní dopravy. Odpůrci stavby poukazovali také na to, že nebyly ověřeny účinky budoucího užívání stavby a že projektová dokumentace je nedostatečně zpracovaná.

Městský soud ale žalobu zamítl a podle NSS při tom nechyboval. „Městský soud se veškerými námitkami a argumentací stěžovatele zabýval, nicméně jeho závěry jsou odlišné od představ stěžovatele; to však nezpůsobuje ani nezákonnost, ani nepřezkoumatelnost napadeného rozsudku,“ uvedl NSS.

Úsek D49, kterého se stavební povolení týkalo, začíná u Hulína křížením s dálnicemi D1 a D55, pokračuje k Fryštáku na Zlínsku. Vyhýbá se při tom Holešovu a dalším obcím, kudy prochází současná silnice druhé třídy. Poté má D49 obejít Zlín, Slušovice a Vizovice a zavést řidiče ke slovenské hranici u Horní Lidče.

Tagy D49 ŘSD
22 komentářů