ŘSD už má obě potřebná povolení pro provizorní napojení D49 na Zlínsko

Stavba D49 Hulín - Fryšták. Pramen: ŘSDStavba D49 Hulín - Fryšták. Pramen: ŘSD

Pokud by ŘSD povolení nezískalo, končil by aktuálně budovaný sedmnáctikilometrový úsek D49 bez dopravního významu v polích u Fryštáku.

Dopravní a energetický stavební úřad (DESÚ) vydal i druhé stavební povolení, které Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) potřebuje ke zbudování provizorního napojení dálnice D49 na silniční síť v okrese Zlín.

Pokud by ŘSD obě povolení nezískalo (první vydal DESÚ koncem ledna), končil by aktuálně budovaný sedmnáctikilometrový úsek Hulín – Fryšták v polích u Fryštáku.

Druhé vydané povolení se týká 11 stavebních objektů. Nejdůležitější jsou zhruba dvousetmetrová provizorní spojka a okružní křižovatka; oba tyto objekty budou dočasné a v budoucnu zmizí. Spojka propojí pravý prodloužený pás dálnice, kterého se týká první stavební povolení, skrze zmíněnou křižovatku na silnici II/490, která spojuje Fryšták a Zlín.

Na celé provizorní propojení nové dálnice se stávající silniční sítí už ŘSD vypsalo tendr, odhad ceny činí 265 milionů.

Definitivně má napojení dálnice D49 na území mezi Fryštákem a Zlínem řešit až následující stavba, kterou ŘSD oficiálně nazývá Fryšták – Lípa, 1. etapa. Její součástí bude i nová mimoúrovňová křižovatka Fryšták. Stavba ale zatím nemá ani územní rozhodnutí. Silničáři počítají s tím, že ve výstavbě bude v letech 2028 až 2030.

D49 Hulín - Fryšták. Pramen: ŘSDD49 Hulín - Fryšták včetně provizorního napojení u Fryštáku. Pramen: ŘSDD49 Fryšták - Lípa, 1. etapa a definitivní řešení sjezdu skrze MÚK Fryšták. Pramen: ŘSDStavba D49 Hulín - Fryšták. Pramen: ŘSDStavba D49 Hulín - Fryšták. Pramen: ŘSD
Tagy D49 D49 Hulín - Fryšták Dopravní a energetický stavební úřad (DESÚ) ŘSD
25 komentářů