Stavba D11 do Královce se blíží, ŘSD získalo důležité pozemky

Trasa D11 v Trutnově. Foto: Ředitelství silnic a dálnicTrasa D11 v Trutnově. Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Běží již soutěž na záchranný archeologický výzkum, tendr na stavební firmu bude vypsán do konce roku.

Ředitelství silnic a dálnic se v uplynulých dnech výrazně přiblížilo tomu, aby začalo příští rok se stavbou dalšího úseku dálnice D11. Povede z Trutnovat přes Královec na státní hranici s Polskem, kde je nyní již téměř dokončená rychlostní silnice S3 z polské strany.

Minulý týden dokončilo ŘSD výkup pozemků od místního zemědělce, který byl klíčovým vlastníkem pozemků pro stavbu nové dálnice.  Podle něj má ŘSD pro tento úsek aktuálně vykoupeno 87 % všech pozemků.

ŘSD již podalo žádost o stavební povolení. Ještě letos má začít výběrové řízení. Již v září byl vypsán tendr na zemní práce pro záchranný archeologický výzkum, v říjnu pak soutěž na samotný záchranný archeologický výzkum „Výběrové řízení na zhotovitele stavby bude zahájeno v prosinci letošního roku,“ dodala Drkulová.

Zahájení příští rok

Úsek z Trutnova na státní hranici má měřit přes 21 kilometrů, jeho součástí je i nový průtah východním okrajem Trutnova. Na trase vzniknou u Poříčí dva tunely, jeden o délce 540 metrů, druhý 576 metrů. Od Trutnova směrem ke státní hranici je trasa vedena koridorem souběžným se stávající silnicí I/16 podél plaviště popílků tepelné elektrárny Poříčí II.

Další tunel Opevnění bude dlouhý 492 metrů, prochází pod severovýchodním svahem okraje zalesněného hřbetu za Trutnovem. Trasa dále prochází kopcovitým terénem s hlubokými příčnými údolími kolem obcí Zlatá Olešnice, Bernartice, Lampertice a Královec. Za Vlaštovčím vrchem trasa překonává údolí říčky Ličná, železniční trať a místní komunikaci mostem o délce 670 metrů, dalším velkým mostem má být 42 metrů vysoký most Lampertice. Přechod státní hranice do Polské republiky je západně od Královce (od stávajícího přechodu na silnici I/16). Odhadovaná cena je 13,3 miliardy korun. Stavba je popsána v informačním letáku.

Úsek D11 z Trutnova na česko-polskou hranici. Foto: ŘSD

Úsek D11 z Trutnova na česko-polskou hranici. Foto: ŘSD

Podstatně komplikovanější je situace u úseku mezi Jaroměří a Trutnovem o délce 19,6 kilometru ŘSD zatím získalo nepravomocné územní rozhodnutí. Proti územnímu rozhodnutí se loni v prosinci odvolal jeden majitel pozemků v Hajnici.

Tagy D11 D11 Trutnov - státní hranice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
46 komentářů