Do dvou let hotovo. Poláci otevřou dálnici do Česka v roce 2024, D11 bude nejdříve 2028

Stav stavby silnice S3 na polsko-české hranici. Foto: GDDKiAStav stavby silnice S3 na polsko-české hranici. Foto: GDDKiA

Plán počítá se zahájením stavby z Trutnova na státní hranice příští rok.

První pololetí roku 2024 je definitivním termínem pro zprovoznění nové rychlostní silnice S3 v parametrech dálnice, kterou staví polské ředitelství silnic a dálnic GDDKiA na české hranice.

Po jednání v Polsku to uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. „V Polsku se dálnice S3 již kompletně realizuje s termínem zprovoznění v polovině roku 2024. V ČR je stále jen v přípravě posledních 40,8 km: 1108 (Jaroměř – Trutnov) je ve fázi odvolání proti vydanému územnímu rozhodnutí, na 1109 (Trutnov – státní hranice) probíhají výkupy pozemků a inženýrská činnost pro stavební povolení,“ uvedl Mátl na Twitteru.

Dál je zatím s přípravou úsek na státní hranici, kde už na polské straně pokládají jednotlivé vrstvy vozovky. Stavba úseku za více než 13 miliard korun má začít příští rok. Úsek Jaroměř – Trutnov se podle aktuálních plánů má začít stavět až v roce 2025. Kompletně hotovo má být v roce 2028.

Je ale otázkou, zda i tento termín bude dodržen. V minulosti se už několikrát posouval. Například v roce 2020 tehdejší ministr dopravy Karel Havlíček uváděl termín 2026.  „Nechtěl bych být ministrem dopravy v roce 2024 v případě, že tam Polák dorazí a skončí ve slunečnicích. To by byla evropská ostuda, fiasko,“ řekl Havlíček v rozhovoru pro lidovky.cz. Jeho přání bylo vyslyšeno. Ministrem již není.

Silnice S3 povede až do Svinoústí k Baltu, chybí jí jen dva úseky o délce 66 kilometrů z celkových 487 kilometrů. Na počátku března prorazili Poláci na stavbě zatím nejdelší tunel mimo město v zemi.

Tagy D11 D11 Jaroměř - Trutnov D11 Trutnov - státní hranice GDDKiA Polsko Ředitelství silnic a dálnic ŘSD rychlostní silnice S3
57 komentářů