Správa železnic vypsala tendr na stavbu nadjezdu přes koridor v Olomouci

Železniční přejezd v Olomouci-Holici. Autor: Zdopravy.cz/Jan MeichsnerŽelezniční přejezd v Olomouci-Holici. Autor: Zdopravy.cz/Jan Meichsner

Díky nadjezdu zmizí úrovňový přejezd přes koridor. Stavba má předpokládanou hodnotu 275 milionů korun.

Správa železnic vypsala výběrové řízení na stavební firmu, která novým nadjezdem překlene trať Přerov – Olomouc na jižním okraji Olomouce. Nadjezd převede přes koridor Holickou ulici. Dlouho připravovaná stavba má předpokládanou hodnotu 275 milionů korun. Celkové investiční náklady Správa železnic nedávno odhadla na 360 milionů.

Podle původních plánů měl být nadjezd, díky kterému zmizí úrovňový přejezd, už dva roky hotov, aktuálně se počítá s jeho stavbou v letech 2023 až 2025.

„Vzhledem k vyžádaným změnám v řešení projektu náhrady přejezdu v Holické ulici, a tedy i vyšším investičním nákladům, byla realizace stavby podmíněná opětovným schválením aktualizovaného záměru projektu,“ uvedl nedávno mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Centrální komise ministerstva dopravy nový plán odsouhlasila letos v srpnu. Stavební povolení vydal olomoucký magistrát letos v březnu.

Nadjezd bude situován severně od současného přejezdu. Ze žádosti o vydání stavebního povolení vyplývá, že na novém mostě bude doprava vedena ve dvou jízdních pruzích širokých tři metry, přičemž pro cyklisty budou po stranách vyhrazeny metr široké pruhy. Stavba zahrnuje přeložku silnice v délce 468 metrů, samotný most má být dlouhý 88 metrů.

Tagy nadjezd Olomouc-Holice Olomouc Správa železnic
19 komentářů