Nadjezd přes koridor v Olomouci postaví za 295 milionů FIRESTA, práce začnou v červenci

Úrovňový přejezd na jihu Olomouce zmizí. Pramen: Správa železnicÚrovňový přejezd na jihu Olomouce zmizí. Pramen: Správa železnic

Stavba zahrnuje přeložku silnice v délce 468 metrů, samotný most má být dlouhý 88 metrů.

Správa železnic završila výběrové řízení na stavební firmu, která novým nadjezdem překlene trať Přerov – Olomouc na jižním okraji Olomouce. Nadjezd převede přes koridor Holickou ulici. Zakázku získala společnost FIRESTA-Fišer, rekonstrukce, stavby (ve sdružení s firmami Tomi-Remont a IDS-Inženýrské a dopravní stavby Olomouc) s cenou 295 milionů korun, předpokládaná cena byla 275 milionů korun.

Práce se podle Správy železnic naplno rozběhnou v červenci, první auta se po novém nadjezdu projedou na konci příštího roku. Podle původních plánů měl být nadjezd, díky kterému zmizí úrovňový přejezd, už dva roky hotov.

„Silný železniční provoz na koridoru spouští závory na tomto přejezdu velmi často, což bohužel významně omezuje silniční dopravu a v denních špičkách se před ním tvoří dlouhé fronty. Nový nadjezd výrazně odlehčí zatížené silnici a především řidičům. Každé nahrazení přejezdu je z hlediska bezpečnosti výhrou pro vlaky, auta, cyklisty i chodce,“ uvedl za Správu železnic ředitel Stavební správy východ Miroslav Bocák.

Úrovňový přejezd na jihu Olomouce zmizí. Pramen: Správa železnicŽelezniční přejezd v Olomouci-Holici. Autor: Zdopravy.cz/Jan MeichsnerŽelezniční přejezd v Olomouci-Holici. Autor: Zdopravy.cz/Jan MeichsnerŽelezniční přejezd v Olomouci-Holici. Autor: Zdopravy.cz/Jan MeichsnerŽelezniční přejezd v Olomouci-Holici. Autor: Zdopravy.cz/Jan Meichsner

Nadjezd bude situován severně od současného přejezdu. Ze žádosti o vydání stavebního povolení vyplývá, že na novém mostě bude doprava vedena ve dvou jízdních pruzích širokých tři metry, přičemž pro cyklisty budou po stranách vyhrazeny metr široké pruhy. Pro pěší vznikne jednostranný chodník.

Stavba zahrnuje přeložku silnice v délce 468 metrů, samotný most má být dlouhý 88 metrů. Vyžádá si přitom úplnou uzavírku silnice, která potrvá do prosince příštího roku. Součástí stavby je také přeložka účelové komunikace spojující Holickou a Technologickou ulici.

Tagy nadjezd Olomouc-Holice Olomouc Správa železnic
26 komentářů