Správa železnic dostala přidáno. Opraví tratě i přístřešky na ostravském nádraží

Ostrava, hlavní nádraží. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářOstrava, hlavní nádraží. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Vláda nedávno schválila navýšení rozpočtu Správy železnic o 3,5 miliardy na téměř 47 miliard korun. Jde o druhou nejvyšší částku

Vláda nedávno schválila navýšení rozpočtu Správy železnic o 3,5 miliardy na téměř 47 miliard korun. Jde o druhou nejvyšší částku za dobu existenci SŽ(DC), více peněz měl správce kolejí k dispozici jen v roce 2015 (50 miliard), kdy se finišovalo s čerpáním starého Operačního programu Doprava.

Na investice má jít letos 24,2 miliardy korun, což je o 4,6 miliardy více než loni. Z této částky už Správa železnic letos utratila téměř sedm miliard korun, což představuje 28 procent z ročního plánu. Dnes přitom upřesnila, na co využije dodatečně přidělené peníze.

Největší část z nich (280 milionů) půjde na opravu obou traťových kolejí mezi Děčínem-Prostředním Žlebem a Dolním Žlebem, která by měla proběhnout od poloviny července do konce října. Dalších 200 milionů půjde na opravu nestabilních náspů v úseku Hájek – Dalovice, která vyjde na téměř půl miliardy korun. Zde je předpoklad zahájení prací v polovině letošního července.

Největší akcí na severovýchodě Čech bude oprava traťového úseku Mostek – Horka u Staré Paky, na kterou se využije 151 milionů při celkových nákladech 242 milionů korun.

Ve středních Čechách již probíhá oprava tratí z Kralup nad Vltavou a Středokluk do Podlešína za 98 milionů a prázdninová oprava traťového úseku z Kladna do Řevničova.

V Plzeňském kraji půjde nejvíce peněz (70 milionů) na opravu traťového úseku Horažďovice – Žichovice.

Na Vysočině vynaloží Správa železnic největší částku (72 milionů) na opravu trati z Bystřice nad Pernštejnem do Rožné (celkové náklady 100 milionů).

Na jižní Moravě půjde 70 milionů na úpravy kolejových obvodů, které jsou součástí zabezpečovacího zařízení, mezi Brnem a Vlkovem u Tišnova.

Oprava traťového úseku Hanušovice – Jeseník v Olomouckém kraji vyjde na 50 milionů korun. Práce v úseku Bystřička – Jablůnka ve Zlínském kraji vyjdou na 30 milionů. V Moravskoslezském kraji zmiňuje SŽ na prvním místě opravu trati Suchdol nad Odrou – Nový Jičín město za 80 milionů.

Část finančních prostředků půjde rovněž na opravy vybraných výpravních budov. Lepšího prostředí by se tak měli dočkat cestující například na zastávce Litoměřice město a ve stanicích Hronov, Potštejn, Sedlčany či Nová Ves u Českých Budějovic. Opraví se i zastřešení nástupišť na ostravském hlavním nádraží nebo střecha a hromosvody v sídle Oblastního ředitelství Olomouc v Nerudově ulici.

Tagy investice rozpočet Správa železnic
27 komentářů