Miliardová investice v Ostravě: Škoda Vagonka rozšiřuje areál a zdvojnásobí počet zaměstnanců

Modernizace továrny Škoda Vagonka. Pramen: Škoda TransportationModernizace továrny Škoda Vagonka. Pramen: Škoda Transportation

Strojírenská skupina Škoda Transportation se pustila do výrazného rozšíření a modernizace svého ostravského závodu Škoda Vagonka. V příštích dvou letech

Strojírenská skupina Škoda Transportation se pustila do výrazného rozšíření a modernizace svého ostravského závodu Škoda Vagonka. V příštích dvou letech zde chce investovat miliardu korun. Závod se rozroste na dvojnásobek plochy, postaví se například nová lakovna, obráběcí centrum nebo výrobní linky. Slavnostní zahájení stavby se uskutečnilo ve čtvrtek.

„Pod novým vlastníkem, skupinou PPF, se nám skutečně daří, jen v roce 2019 jsme podepsali zakázky za 45 miliard korun. Proto jsme také zahájili masivní investice do naší ostravské Škodovky. Výrazně tím navýšíme kapacitu výroby a zefektivníme produkci nových vlaků, rovněž budeme přijímat nové zaměstnance. Do Ostravy se navíc bude koncentrovat technologické know-how v oblasti řídících, multimediálních a diagnostických systémů naší dceřiné společnosti Škoda Digital,“ uvedl šéf Škody Petr Brzezina.

V Ostravě vznikne například nová lakovna za 300 milionů korun, obráběcí centrum za 100 milionů korun, nové výrobní linky za 200 milionů korun a budou pořízeny další stroje za 70 milionů korun. V současnosti má Škoda Vagonka 30 tisíc čtverečních metrů, díky nákupu nových pozemků a pronájmu hal ve Vítkovicích se plocha zdvojnásobí.

„Ve Škodě Vagonka máme nyní zhruba 450 zaměstnanců a počítáme, že v souvislosti s nárůstem výroby navýšíme jejich počet na 900,“ doplnil předseda představenstva Škody Vagonka Martin Bednarz.

Díky novým investicím má výrazně vzrůst počet smontovaných vozů za měsíc, výroba hrubých hliníkových staveb se má zvýšit až na pětinásobek. Ve Škodě Vagonka se bude pracovat především na jednopodlažních elektrických jednotkách pro zákazníky v České republice, Slovensku a Lotyšsku a push-pull soupravách pro Moravskoslezský kraj.

O budoucích plánech Škody Transportation hovořil v nedávném rozhovoru pro deník Zdopravy.cz viceprezident Zdeněk Majer.

Tagy investice Škoda Transportation Škoda Vagonka Top
45 komentářů