Slovenská strela se po delší době představí veřejnosti mimo depozitář, bude v centru Ostravy s Hurvínkem

Slovenská strela ve Stochově. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czSlovenská strela ve Stochově. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Podle muzea jde zřejmě o letos první a poslední jízdu Slovenské strely.

Veřejnost bude mít tento víkend opět možnost si po delší době prohlédnout národní kulturní památku na kolejích: motorový vůz M290.002 Slovenská strela. Ten byl od června 2022 do ledna 2023 odstaven kvůli závadě. Muzeum uvádí, že půjde letos zřejmě o první i poslední jízdu motorového vozu.

Zatímco je unikátní vůz obvykle k vidění jen v depozitáři Technického muzea Tatra v Kopřivnici, v sobotu 19. srpna bude vozidlo vystaveno v železniční stanici Ostrava-střed. Akci pořádá Železniční muzeum moravskoslezské ve spolupráci s Tatra Trucks. Vozidlo si bude možné prohlédnout od 10 do 18 hodin.

„Pro vstup do muzea a do Slovenské strely bude sloužit společná muzejní vstupenka zlevněná o 30 %,“ uvedlo muzeum na svých stránkách. Vedle Slovenské strely bude vystaveno další legendární kolejové vozidlo z Tatry Kopřivnice – motorový vůz M 131.1 Hurvínek.

Venkovní expozici doplní jiný červený unikát, a to hasičské auto Praga RN – Erena z Hasičského muzea Ostrava. Akce bude obohacena o dětské soutěže a možnost nákupu upomínkových předmětů s logem Slovenské strely.

Oprava Slovenské strely je u konce, po půl roce může opět jezdit

Tagy M290.002 Slovenská strela Tatra Trucks Železniční muzeum moravskoslezské
2 komentáře