dkv-spojujeme

Záchrana Slovenské strely získala ocenění Národního památkového ústavu

Slovenská strela ve Stochově. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czSlovenská strela ve Stochově. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Už loni dostal cenu Stavba roku nový depozitář pro unikátní motorový vůz.

Oprava motorového vozu M 290.002 známém jako Slovenská strela získala Cenu generální ředitelky Národního památkového ústavu (NPÚ). K udělení ocenění došlo při udělování cen Patrimonium pro futuro, kterou každoročně NPÚ uděluje. Stejné ocenění získala ještě obnova kostela Nejsvětější Trojice s rajským dvorem ve Fulneku.

Motorový vůz M 290.002 je národní kulturní památkou. Jde o jediný dochovaný exemplář tohoto typu vyrobený v roce 1936 v kopřivnické Tatře. Po 61 letech chátrání byl tento unikátní vůz zachráněn. Podílel se na tom tým techniků, řemeslníků a restaurátorů rozmanitých profesí. Nad renovací dohlížel Jiří Střecha. Ocenění převzali zástupci vlastníka Tatra Trucks. Pro Slovenskou strelu a její návrat na koleje jde o další cenu, loni se její depozitář dostal do cen Stavba roku.

Oprava unikátního začala v srpnu 2018. Na voze je jedinečný například elektromechanický přenos výkonu od Josefa Sousedíka. Díky jeho nápadu se vlak rozjížděl hlavně na elektrický pohon, s rostoucí rychlostí se zapojoval mechanický přenos. Vlak dosahoval rychlosti až 130 kilometrů v hodině po ujetí 5 700 metrů. Dráhy je nasazovaly na trasu z Bratislavy do Prahy. Během války vozy nejezdily kvůli nedostatku paliva, pak sloužily pro vládní a ministerské jízdy. Jeden z vozů vyhořel, druhý se dostal koncem 50. let do podnikového muzea Tatry.

Po letech chátrání se ho Tatra rozhodla zachránit. Celkové náklady na renovaci včetně výstavby depozitáře dosáhly 118 milionů korun, z toho téměř 80 milionů tvoří dotace z Evropské unie. Zbytek poskytla společnost Tatra Trucks. Hlavním dodavatelem byla společnost ČMŽO. Z 90 procent je vůz i po renovaci původní, nová jsou například kola nebo kabeláž.

Vše o rekonstrukci vozu si můžete přečíst na stránkách Zdopravy.cz pod tímto tagem.

Tagy M290.002 Národní památkový ústav NPÚ Slovenská strela Tatra Trucks
5 komentářů