Škoda vyhrála zakázku za téměř 18 miliard korun na dodávku vozů pro noční vlaky v Itálii

Nové lůžkové vozy pro finské dráhy VR. Foto: Škoda GroupNové lůžkové vozy pro finské dráhy VR. Foto: Škoda Group

Smlouva je až na 370 vozů pro italské vnitrostátní spoje.

Škoda Transportation a italská společnost Titagarh Firema vyhrály velkou soutěž na dodávku nových lůžkových a lehátkových vozů pro italské státní dráhy. Smlouva je až na 370 vozů, jistá je objednávka 70 vagonů. Hodnota zakázky je 732 milionů eur (téměř 18 miliard korun).

Vyplývá to z informací v evropském věstníku veřejných zakázek, jako první na ukončení soutěže upozornil italský server Ferrovie.it. Italské dráhy Trenitalia ani Škoda zakázku nijak nekomentovaly. Pro Škodu půjde rozsahem o jeden z největších kontraktů v historii. Není zatím jasné, jaký podíl ve sdružení připadne na českou společnost. Titagarh Firema je indickou firmou, která se do soutěže přihlásila přes svoji pobočku a závod ve městě Caserta u Neapole.

Trenitalia vybírala výrobce na dvakrát. V prvním tendru nepřišla žádná nabídka, dopravce proto oslovil jednotlivé zájemce, kteří prošli kvalifikací. Nakonec vybral sdružení Škoda a Titagarh Firema.

Trenitalia provozuje noční vlaky pod značkou Intercity Notte. Jde o vlaky, které spojují sever a jih země. Kompletně je služba popsána zde.

Pro Škodu jde o druhou zakázku na noční vlaky za poslední rok. Loni v prosinci uspěla v tendru finského státního dopravce VR.

Tagy Intercity Notte noční vlaky Škoda Group Škoda Transportation Titagarh Firema trenitalia
81 komentářů