Škoda vyhrála soutěž na noční vlaky pro finské dráhy

Autovozy pro finské dráhy. Foto: VRAutovozy pro finské dráhy. Foto: VR

Součástí zakázky je i opce na dalších 60 vozů

Společnost Škoda Transtech Oy ze skupiny Škoda Group se stala vítězem soutěže na nové vozy pro noční vlaky finských státních drah VR.

Zakázka za 50 milionů eur se týká dodání devíti lůžkových vozů a osmi vozů na přepravu aut a dodání náhradních dílů. Součástí kontraktu je i opce na dodání až 30 dalších lůžkových vozů a třiceti dalších autovozů. Proti rozhodnutí o zakázce se lze do 14 dnů odvolat, teprve poté dojde k podpisu smlouvy. Nové vozy mají být hotové do roku 2025.

VR vypsaly soutěž na vozy pro noční vlaky loni v červenci. Podle viceprezidenta VR Topiho Simoly tak reaguje na rostoucí poptávku cestujících. „Rozšířili jsme naši nabídku spojení do Laponska a nové vozy nám umožní dál expandovat v tomto segmentu,“ uvedl Simola v tiskové zprávě. Firma zvažuje, že by vozy použila i pro spojení do Švédska.

Firma má aktuálně ve flotile 80 ubytovacích vozů dvou typů: novější zeleno-bílé dvoupodlažní vozy, které vyráběl Transtech (nyní Škoda Transtech) a starší klasické vozy z 90. let. Autovozů firma vlastní celkem 33.

Síť nočních vlaků spojuje zejména Helsinki a Turku s městy na severu země, například Rovaniemi, Kemi a Kolari. Již pod vlastnictvím Škody získal Transtech v roce 2019 o další zakázku pro finského dopravce. Vyrábí dvoupodlažní jídelní vozy.

Tagy Finsko noční vlaky Škoda Group Škoda Transtech VR
20 komentářů