Potvrzeno: Škoda vyhrála obří soutěž pro italské dráhy na výrobu vozů pro noční vlaky

Oddíl Comfort v nových vozech pro noční vlaky v Itálii. Foto: Škoda GroupOddíl Comfort v nových vozech pro noční vlaky v Itálii. Foto: Škoda Group

Škoda ve sdružení s Titagarh Firema dodá tři různé typy vozů.

Společnost Škoda Group ve sdružení se společností Titagarh Firema vyhrála zakázku na výrobu až 370 nových železničních vozů pro italské státní dráhy Trenitalia. Vítězství, o kterém informoval deník Zdopravy.cz v neděli, dnes potvrdil výrobce a doplnil další informace. Celková hodnota zakázky je až 732,5 milionu eur (téměř osmnáct miliard korun).

Nové vozy jsou určeny spoje Intercity Notte na trasu Milán – Palermo/Syrakusy. První dílčí smlouva zahrnuje dodání celkem 70 lůžkových vozů – 44 z nich v kategorii Comfort, 22 DeLuxe a 4 typu Economy – v celkové hodnotě 138,59 milionu eur. „Nové vozy pro italskou železnici nabídnou nevšední zážitek z cestování s větším komfortem, soukromím i klidem, který připomíná běžný hotelový pokoj. Vlaky jsou tak připraveny uspokojit náročné požadavky cestujících,“ uvedl výrobce v tiskové zprávy.

Vozy DeLuxe jsou vybaveny komfortními prostornými ložnicemi, z nichž je šest jednolůžkových a dvě dvoulůžkové. Každá z nich má k dispozici vlastní WC a sprchu. Díky řešení klimatizace je možné v jednotlivých jednotkách individuálně nastavovat teplotu. Součástí výbavy jsou i moderní informační a audio/video zábavní systémy. Součástí vozu je i menší kuchyňka vybavená elektrickými spotřebiči.

Třída Comfort nabídne v každém z vozů sedm kupé vybavených čtyřmi lůžky a vlastním umyvadlem. Kromě toho je součástí výbavy také rozsáhlejší prostor pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace a pro jejich doprovod. Pro tyto osoby jsou k dispozici také toalety a přepravní plošiny, které usnadní jejich nástup a výstup. V jednotlivých kupé lze rovněž individuálně nastavovat klimatizaci.

Vozy ekonomické třídy nabízejí prostor pro cestující se sedadly uspořádanými dle vzorce rozmístění sedadel 2+1. Pro maximální pohodlí mají jednotlivé úseky dělící stěny, loketní opěrky a nadrozměrné opěrky hlavy a každé místo má své individuální osvětlení. Široká středová ulička umožňuje pohodlné využití vnitřního prostoru během jízdy, zatímco v prostoru vestibulu jsou k dispozici regály na zavazadla a úložné prostory. V prostorách vestibulu je na každé straně umístěna jedna toaleta.

Výroba bude v Itálii

Jsem hrdý na náš tým, který v rámci italského trhu odvedl velký kus práce. V říjnu 2022 otevřela Škoda Group svou pobočku ve Florencii, aby vstoupila na nový trh. O několik měsíců později se v Itálii podílíme na dvou důležitých projektech nových dálkových vozů a tramvají pro Bergamo. Jsem nadšený, že další evropský dopravce důvěřuje naší více než 160leté tradici ve výrobě vozidel a objednal si lůžkové vozy s výraznou škodováckou stopou. Musím poděkovat našemu partnerovi Titagarh Firema SpA, který do tohoto projektu přináší odbornost a vynikající znalost místního trhu. Těšíme se na zahájení realizace projektu,“ řekl Didier Pfleger, CEO Škoda Group.

Titagarh Firema je pobočkou indické společnosti, sídlí v Casertě u Neapole. Výroba nových vozů bude probíhat v Itálii.

Ekonomická třída  v nových vozech pro noční vlaky v Itálii. Foto: Škoda GroupOddíl Comfort  v nových vozech pro noční vlaky v Itálii. Foto: Škoda GroupOddíl De Luxe v nových vozech pro noční vlaky v Itálii. Foto: Škoda Group
Tagy Intercity Notte noční vlaky Škoda Group Titagarh Firema trenitalia
46 komentářů