Semafory na hlavním tahu mezi Prahou a jihem Čech. ŘSD bude opravovat průtah Miličínem

Kamion na I/3 v Miličíně. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářKamion na I/3 v Miličíně. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Silničáři se kvůli častému střídání teplot a velkému množství srážek více než jindy potýkají ve Středočeském kraji s výtluky.

Řidiče, kteří využívají hlavní tah I/3 (D3) mezi Prahou a Českými Budějovicemi, čekají letos zhruba v půli trasy nemalé komplikace. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chystá opravu průtahu Miličínem na České Sibiři. Obcí, která jako poslední na trase nemá obchvat a čeká na dostavbu dálnice D3, se bude jezdit kyvadlově.

„Jsme ve fázi před vyhlášením výběrového řízení na zhotovitele,“ sdělil mluvčí ŘSD Martin Buček. Při hladkém průběhu soutěže by podle něj měly práce začít i skončit ještě letos, k investici ŘSD se připojí i obec, která chce vybudovat například chodníky.

Jako maximální délku prací připouští ŘSD 91 kalendářních dnů, předpokládaná hodnota zakázky je kolem 20 milionů korun. Hodnotícím kritériem v tendru bude vedle ceny právě i čas potřebný k opravě silnice, která v Miličíně vykazuje řadu závad.

Miličín zůstal po zářijovém otevření obchvatu Olbramovic jedinou obcí na trase současné silnice I/3, skrze jejíž centrum prochází neúnosná tranzitní doprava. Řešením má být právě dálnice D3, jejíž výstavba se ale neustále oddaluje. ŘSD proto zvažuje i samostatnou výstavbu obchvatu obce, rozhodnuto ale není.

ŘSD dnes oznámilo, že se kvůli častému střídání teplot a velkému množství srážek více než jindy potýká i na dalších silnicích ve Středočeském kraji s výtluky. „S větším množstvím výtluků se aktuálně také potýkáme na silnici I/2 v úseku Mukařov – Vyžlovka nebo na průtahu Říčany,“ doplnil Buček.

Kvůli zavřeným obalovnám se ale opravy v zimě dějí jen s pomocí studené směsi, což je provizorium. Větší opravy tak vypuknou na jaře, což se týká například I/2 nebo krátkého středočeského úseku D3.

Tagy I/3 Miličín ŘSD
19 komentářů