ŘSD začne během pár týdnů se stavbou 9,2 kilometru D6, má už smlouvu se zhotovitelem

Nový úsek dálnice D6. Foto: Úřad vládyNový úsek dálnice D6. Foto: Úřad vlády

Ještě letos začne stavba navazujícího úseku u Hořoviček.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začne v nejbližších týdnech s budováním dalšího úseku dálnice D6. Celkem 9,2 kilometru dlouhý úsek u Hořesedel postaví sdružení firem Eurovia CS, Berger Bohemia a Stavby mostů (dříve SMP Praha).

Podle generálního ředitele ŘSD Radka Mátla došlo již k podpisu smlouvy za cenu 1,886 miliardy korun. Mátl to oznámil na svém twitterovém účtu. Do tendru přišlo celkem osm nabídek, cena je nakonec o 14 % nižší, než byla odhadovaná hodnota. „Zároveň nabylo stavební povolení právní moci. Zahájení stavby plánujeme v nejbližších týdnech,“ dodal Mátl. Stavba má být hotová v roce 2025. Detailně je úsek popsán v informačním letáku ŘSD.

Trasa naváže na východě ve směru od Prahy na obchvat Krupé, který se staví od loňského roku, a na západě ve směru na Karlovy Vary na pětikilometrový obchvat Hořoviček. I na tento úsek je tendr ve finále, nejnižší nabídka přišla rovněž od sdružení firem Berger Bohemia, Eurovia a Stavby mostů. Jejich nabídka je 1,509 miliardy korun, o 456 milionů korun méně než odhadovaná cena. V případě, že ŘSD vybere nejlevnější nabídky, budou stejné firmy stavět celých 14 kilometrů dálnice.

D6 Hořesedly. Foto: ŘSD

D6 Hořesedly. Foto: ŘSD

Stávající I/6 v úseku kolem Hořesedel bude převedena do silniční sítě jako II. třída s označením II/606. Zůstane plně funkční komunikací jako doprovodná komunikace, která nebude zpoplatněna.

Následovat bude stavba D6 Petrohrad – Lubenec a zbývající čtyři úseky v Karlovarském kraji. „Naší snahou je, aby byla do pěti let dálnice D6 mezi Prahou a Karlovými Vary kompletní,“ řekl Mátl letos na jaře při zahájení obchvatu Krupé.

Celá dálnice z Prahy přes Karlovy Vary a Cheb na hranice s Německem má měřit 168 kilometrů, v provozu je 91 kilometrů (dalších osm km jako čtyřpruhová I/6).

Tagy Berger Bohemia D6 Eurovia CS Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Stavby mostů
42 komentářů