V Litoměřicích vyrostou u trati podél Labe protihlukové clony

Lokomotiva řady 163 v čele osobního vlaku v Litoměřicích na pravobřežní trati z Lysé nad Labem do Děčína. Foto: České dráhyLokomotiva řady 163 v čele osobního vlaku v Litoměřicích na pravobřežní trati z Lysé nad Labem do Děčína. Foto: České dráhy

Práce na trati budou probíhat zhruba rok.

Správa železnic začne letos s úpravami tratě Lysá nad Labem – Ústí nad Labem v Litoměřicích. Součástí je kromě rekonstrukce trati i instalace nízké protihlukové clony. Zakázku za 118 milionů korun získala společnost Berger Bohemia, kontrakt je již v registru smluv. Jde o jednu z mála zakázek na české železnici, kdy je cena nakonec po soutěži nižší, než byla cena odhadovaná.

Rekonstrukcí projde zejména traťový úsek od silničního nadjezdu na komunikaci I/15 po most na Písečný ostrov. „Cílem stavby je trvale snížit hluk z projíždějících vlaků. Letos projde obnovou více než kilometrový úsek v Litoměřicích. Dojde zejména k rekonstrukci železničního svršku a instalaci nízké protihlukové clony o délce téměř 500 metrů. Stavbaři dále provedou renovaci tří mostů a jednoho propustku. Práce budou zahrnovat rovněž obnovu stávající opěrné zdi po obou stranách trati a výměnu trakčních stožárů,“ popsal práce mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

V rámci druhé části stavby se v příštím roce vybuduje nový silniční nadjezd v Libochovanech. Tím dojde k zachování hlavního přístupu do centra obce a také k rozvodně elektrické energie.

K zahájení prací má dojít v červnu, práce potrvají jeden rok. Správa železnic aktuálně soutěží i projektanta na kompletní modernizaci trati z Litoměřic až do Ústí nad Labem.

Úsek k rekonstrukci trati 072 v Litoměřicích. Foto: Správa železnic

Úsek k rekonstrukci trati 072 v Litoměřicích. Foto: Správa železnic

Tagy Berger Bohemia Litoměřice Litoměřice město Litoměřice město - Velké Žernoseky Správa železnic trať 072 Lysá nad Labem -Ústí nad Labem
46 komentářů