ŘSD vypsalo tendr na dálniční obchvat Litomyšle, odhad ceny je 4,45 miliardy

Vizualizace D35 u Litomyšle. Foto: ŘSDVizualizace D35 u Litomyšle. Foto: ŘSD

Nejvýraznějším stavebním prvkem bude mimoúrovňová křižovatka Janov.

Litomyšl by se ještě letos měla dočkat slavnostního zahájení stavby dálničního obchvatu. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) aktuálně na stavbu vypsalo tendr, konkrétně jde o desetikilometrový úsek dálnice D35 Litomyšl – Janov. Předpokládaná hodnota je 4,45 miliardy korun (donedávna ŘSD uvádělo předpoklad 4,2 mld.)

„Na stavbu obchvatu Litomyšle je vydáno pravomocné stavební povolení, probíhá majetkoprávní příprava a začíná archeologický výzkum,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl na síti X. Již dříve sdělil, že se zahájením stavby se počítá v prosinci letošního roku. Hotovo by mělo být v roce 2027.

Archeologický výzkum provádí společnost Eurovia ve sdružení s organizací Archaia a Archeologickým centrem Olomouc, hodnota této zakázky je 108 milionů korun. Na dalších 23 milionů vyjdou zemní práce.

Mapa D35 Litomyšl - Janov. Foto: ŘSD

Součástí stavby je sedm mostních objektů na D35 a sedm mostů nad D35. Okolí dálnice bude od hluku chráněno celkem třinácti protihlukovými stěnami v celkové délce 5796 metrů. Nejvýraznějším stavebním prvkem bude mimoúrovňová křižovatka Janov, která bude sloužit pro napojení Litomyšle na dálnici ve směru do/od Olomouce. Stavba je detailně popsána v informačním letáku.

Obchvat uleví obcím (především Litomyšli) od tranzitní dopravy. Na severu navazuje na úsek D35 Džbánov – Litomyšl (je podepsaná smlouva, má se začít v dubnu), jehož součástí je exit Řídký, na jihu se napojí na úsek Janov – Opatovec, který se staví od května loňského roku.

Tagy D35 D35 Litomyšl - Janov obchvat Litomyšle ŘSD
23 komentářů