ŘSD vypsalo miliardovou soutěž na dostavbu D35 kolem Olomouce

Dálnice D35. Foto: ŘSDDálnice D35. Foto: ŘSD

Stavba má začít příští rok, ukončí úzké hrdlo u Globusu.

Ředitelství silnic a dálnic začalo hledat zhotovitele chybějícího úseku D35 kolem Olomouce. V soutěži s odhadovanou cenou 1,15 miliardy korun hledá firmu, která postaví 3,2 kilometru dlouhý úsek kolem Křelova.

Akce má již pravomocné stavební povolení, probíhá zde pyrotechnický průzkum. K zahájení má dojít příští rok, hotovo má být v roce 2026. Běží ještě poslední výkupy pozemků. Kompletně je popsána v informačním letáku.

Celkem 3,2 kilometru dlouhá stavba odstraní úzké hrdlo v podobě okružní křižovatky u Globusu. Přípravu stavby poslední části obchvatu Olomouce mezi Slavonínem a Křelovem dlouho komplikovaly spory o vedení trasy v katastru Křelova. V roce 2008 například vznikla petice místních občanů, která požadovala odklonění budoucí dálniční trasy. Kvůli změně zákona bylo také nutné v roce 2018 zopakovat složitý proces posuzování vlivu stavby na životní prostředí (EIA).

Poslední úsek dálničního obchvatu Olomouce, takzvaná západní tangenta, spojí současný konec D35 ve směru od Mohelnice s první etapou obchvatu. Stavba téměř patnáct kilometrů dlouhé jižní části obchvatu Olomouce byla dokončena v roce 2003.

D35 Křelov - Slavonín. Pramen: ŘSD
Tagy D35 D35 Křelov - Slavonín Křelov - Slavonín Olomouc Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
34 komentářů