Další krok pro dostavbu dálničního obchvatu Olomouce. ŘSD vypsalo soutěž na přípravu území

Dálnice D35. Foto: ŘSDDálnice D35. Foto: ŘSD

Stavba má začít příští rok.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pokročilo se svými plány na dokončení dálnice D35 u Olomouce. Pár týdnů po získání stavebního povolení vypsalo soutěž na přípravu území pro následnou stavbu dálnice D35 mezi Křelovem a Slavonínem.

Plánujeme kácení dřevin a skrývku ornice v prostoru navazující realizace chybějící části západního obchvatu Olomouce, který eliminuje zdržení na kruhovém objezdu u Globusu,“ uvedlo ŘSD na svém twitterovém účtu.

Celkem 3,2 kilometru dlouhá stavba odstraní úzké hrdlo v podobě okružní křižovatky u Globusu. Ještě letos chce vypsat tendr na zhotovitele, samotná stavba má začít v prvním pololetí roku 2024. Hotovo pak bude o dva roky později. Předpokládané náklady činí miliardu.

Přípravu stavby poslední části obchvatu Olomouce mezi Slavonínem a Křelovem dlouho komplikovaly spory o vedení trasy v katastru Křelova. V roce 2008 například vznikla petice místních občanů, která požadovala odklonění budoucí dálniční trasy. Kvůli změně zákona bylo také nutné v roce 2018 zopakovat složitý proces posuzování vlivu stavby na životní prostředí (EIA).

Poslední úsek dálničního obchvatu Olomouce, takzvaná západní tangenta, spojí současný konec D35 ve směru od Mohelnice s první etapou obchvatu. Stavba téměř patnáct kilometrů dlouhé jižní části obchvatu Olomouce byla dokončena v roce 2003.

D35 Křelov - Slavonín. Pramen: ŘSD

D35 Křelov – Slavonín. Pramen: ŘSD

Tagy D35 D35 Křelov - Slavonín Křelov - Slavonín Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
29 komentářů