Konec okružní křižovatky na D35. Stát začal vykupovat pozemky pro finální část obchvatu Olomouce

Dálnice D35. Foto: ŘSDDálnice D35. Foto: ŘSD

Na chybějící úsek dálnice se čeká přes dvanáct let.

Stát zahájil výkupy pozemků na trase budoucí dálnice D35, která propojí Slavonín a Křelov. Stavba začne za dva roky a skončí v roce 2026. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) oznámilo v tiskové zprávě a na sociálních sítích výkup prvních pozemků. Ty jsou nutné pro dokončení velmi dlouho očekávané dálnice D35 mezi Slavonínem a Křelovem. Nahradí stávající nevhodné trasování včetně okružní křižovatky na okraji Olomouce.

„Příprava zbývajícího úseku dálničního obchvatu Olomouce zaznamenala významný posun. Zahájili jsme výkupy pozemků na trase budoucí dálnice D35 (Slavonín – Křelov). V rámci majetkoprávního procesu bude nutné vyřídit 450 smluv zahrnující výkupy, uložení věcných břemen, nájmy atd.,“ napsalo ŘSD na svůj twitterový účet. „Z důvodu zákonných změn bylo nutné i opakovat proces posuzování vlivu stavby na životní prostředí EIA. Získáním kladného stanoviska se příprava rozjela na plné obrátky,“ uvedl uvedl Miroslav Mazal z týmu komunikace ŘSD v tiskové zprávě.

„Na konci příštího roku předpokládáme požádání o vydání stavebního povolení a začneme připravovat podrobnou technickou dokumentaci pro zadání stavby,“ dodal Mazal.

Stavba má začít v roce 2024

Součástí dokumentace bude i rozpočet stavby, který stanoví soutěžní cenu aktuálně odhadovanou na jednu miliardu korun. V roce 2023 začnou silničáři vybírat dodavatele stavby. Stavba samotná by pak měla začít o rok později a skončit v roce 2026. Detailně je popsána v informačním letáku.

Stavba dlouho nepokračovala kvůli sporům o vedení trasy okolo Křelova. V roce 2008 například vznikla petice místních občanů, která požadovala odklonění budoucí dálniční trasy. Na navázání na již existující úseku u Mohelnice čeká dálnice D35 od roku 2003. Poslední nový úsek na celé dálnici D35 se otevřel před dvanácti lety, v listopadu 2009. Za miliardu a půl tehdy došlo k propojení Sedlic a Opatovic mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Letos by se měl otevřít úsek z Opatovic nad Labem do Časů.

Pokud půjde vše podle současných plánů, bude kompletní dálnice D35 hotová v roce 2028, a to po dokončení obchvatu Úlibic na Jičínsku.

Trasa poslední části obchvatu Olomouce. Foto: ŘSD

Trasa poslední části obchvatu Olomouce. Foto: ŘSD

Tagy D35 D35 Křelov - Slavonín Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
26 komentářů