ŘSD ukázalo, jak bude vypadat obchvat Šternberka. Výkup pozemků už začal

Vizualizace obchvatu Šternberka. Foto: ŘSDVizualizace obchvatu Šternberka. Foto: ŘSD

Se stavbou obchvatu se má začít v roce 2026.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pokročilo v přípravách obchvatu Šternberka na silnici I/46. Začalo s výkupem pozemků pro jeho stavbu, zveřejnilo rovněž  vizualizaci, jak má nová silnice vypadat.

Do fáze majetkoprávní přípravy patří odkupy pozemků, pronájmy parcel, věcná břemena a podobně. Majetkoprávní etapu přípravy obchvatu doprovodí dvě jednání určené osloveným majitelům pozemků dotčených stavbou. Ve dnech 6. a 19. září proběhnou debaty s občany přímo ve Šternberku. O čase a přesném místě bude ještě ŘSD informovat.

Současný průtah Šternberkem, vedený po Olomoucké a Jívavské ulici s obytnou zástavbou, vytváří podle informačního letáku ŘSD značnou dopravní závadu s nedostatečnými parametry komunikace pro převedení dopravní zátěže. Obchvat má dopravu ze stávající silnice I/46 vyvést mimo město. Podle posledních dat ze sčítání dopravy projede městem dosud po silnici přes 17 tisíc aut.

Obchvat Šternberka.Zdroj: ŘSD

Obchvat Šternberka.
Zdroj: ŘSD

Komplikované přípravy

Přípravu obchvatu komplikovalo napadení prodloužení územního rozhodnutí v roce 2017. O tři roky později rozhodl stavební úřad ve Šternberku dle pravomocného rozhodnutí soudu o úspěšném prodloužení územního rozhodnutí. V listopadu roku 2021 byla uzavřena smlouva na zpracování projektové dokumentace, jejíž koncept byl dodán letos v dubnu.

Stavba 4,7 kilometru dlouhého obchvatu má podle aktuálních předpokladů ŘSD začít v roce 2026. S uvedením do provozu se počítá na rok 2028. Předpokládaná cena stavby je 1,31 miliardy korun.  Součástí obchvatu bude sedm mostních objektů o celkové délce 545 metrů.

Tagy I/46 obchvat Šternberka Ředitelství silnic a dálnic ŘSD silnice I/46 Šternberk
14 komentářů