ŘSD po čtyřech letech stavby otevře jihovýchodní obchvat Havlíčkova Brodu

Práce na obchvatu Havlíčkova Brodu. Foto: ŘSDPráce na obchvatu Havlíčkova Brodu. Foto: ŘSD

Stavba se protáhla i kvůli sporům o stavební povolení.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) oznámilo termín otevření dalšího obchvatu. Po čtyřech letech prací se řidičům a cestujícím otevře 11. prosince další část obchvatu Havlíčkova Brodu.

Termín otevření nové přeložky silnice oznámilo ŘSD v tiskové zprávě. Na stavbě za 1,598 miliardy korun probíhají dokončovací práce. „Práce v těchto dnech zahrnují instalaci svodidel na mostech, dohrabávky a dohutnění krajnic, dokončován je systém odvodnění a upravován je okolní terén. Kolem nové komunikace jsou postupně vysazovány desítky sazenic listnatých stromů, jako jsou habry, lípy nebo javory,“ uvedl Jiří Veselý z týmu komunikace ŘSD.

ŘSD zahájilo stavbu 4,124 kilometru dlouhé silnice po letech složitých příprav, které brzdily především spory o pozemky, v prosinci 2019. Spory se projevily i během výstavby, když na jaře 2022 přišlo ŘSD po zásahu soudu o stavební povolení. Stavba mohla po několik měsíců pokračovat jen v omezené míře. Nový obchvat naváže na takzvaný severovýchodní diametr, který slouží od roku 2003, a propojí silnici I/34 na severovýchodě města se silnicí I/38 na jihu.

Mapa JV obchvatu Havlíčkova Brodu. Foto: ŘSD

Odvede tak většinu tranzitní dopravy ze středu města. Ne však všechnu: stále chybí jihozápadní obchvat, který by odklonil dopravu po silnici I/34. ŘSD ve městě chystá.ještě část severovýchodního obchvatu.

V trase obchvatu vznikly dvě mimoúrovňové křižovatky: Termesivy a Skalka. Z velké části je stavba vedena po mostech, postavilo se jich celkem deset. Překonávají například řeku Sázavu či železniční trať. Silnici lemuje stovky metrů dlouhé a přibližně půl metru vysoké hrazení z pozinkovaného plechu, které má zabránit průniku obojživelníků z přilehlých mokřadů na vozovku.

Zhotovitelem je sdružení společností Strabag, M-Silnice a Porr. Kompletně je stavba popsána v informačním letáku.

Práce na obchvatu Havlíčkova Brodu. Foto: ŘSDPráce na obchvatu Havlíčkova Brodu. Foto: ŘSDPráce na obchvatu Havlíčkova Brodu. Foto: ŘSDStavba obchvatu Havlíčkova Brodu (I/38). Pramen: ŘSDStavba obchvatu Havlíčkova Brodu (I/38). Pramen: ŘSDStavba obchvatu Havlíčkova Brodu (I/38). Pramen: ŘSDStavba obchvatu Havlíčkova Brodu. Foto: ŘSDStavba obchvatu Havlíčkova Brodu. Foto: ŘSDSnášení mostní konstrukce na obchvatu Havlíčkova Brodu. Foto: ŘSD
Tagy Havlíčkův Brod I/38 M-Silnice Obchvat Havlíčkova Brodu Porr Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Strabag
15 komentářů