ŘSD musí odložit opravu silnice u Ždírce nad Doubravou na I/34. Nejsou peníze, chybí souhlas PČR

Práce ve Ždírci nad Doubravou loni v červenci. Foto: ŘSDPráce ve Ždírci nad Doubravou loni v červenci. Foto: ŘSD

Dohromady 8 kilometrů dlouhý úsek měl procházet rekonstrukcí od 4. dubna. Silničáři ještě před vyhodnocením zrušili tendr na rekonstrukci vozovky.

Už za necelý měsíc měla začít oprava silnice I/34 mezi Jitkovem a Ždírcem nad Doubravou na Havlíčkobrodsku. Práce na komunikaci ale nezačnou. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) totiž z ekonomických důvodů muselo pro letošek opravu zrušit a odsunout. Důvodem má být rozpočtové provizorium, které omezuje přísun peněz do oprav silniční infrastruktury.

„Oprava se odsouvá, vozovku budeme udržovat tak, aby byla i nadále ve sjízdném stavu,“ potvrdila mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. „Zadavatel zrušil zadávací řízení, neboť v průběhu zadávacího řízení se vyskytly důvody hodné zvláštního zřetele, včetně důvodů ekonomických,“ uvedlo ŘSD jako důvod zrušení zakázky v dokumentaci k soutěži

Zakázka byla zrušena ve stejný den, v jaký sociální sítě ŘSD informovaly o zmíněné opravě jako o jedné z klíčových v rámci Kraje Vysočina. Silnici každý den využívají tisíce řidičů a je hlavní spojnicí mezi Havlíčkovým Brodem a Hlinskem.

Silnice opravu potřebuje, říkají silničáři

ŘSD na svých stránkách k projektu uvádí, že oprava silnice je nutná. „Vozovka vykazuje v současné době již značené opotřebení v podobě koroze, odlupování a vývoje výtluků. V úseku dále dochází k vývoji různého typu trhlin. Lokálně dochází k olamování okrajů vozovky a jsou v ní vyjeté mírné koleje,“ píše se mimo jiné v materiálech ŘSD. Nutnost oprav vykázala provedená diagnostika.

V plánu byla kompletní uzavírka a to zejména kvůli šířce silnice, která neumožňuje opravu po částech. Tu však nepovolila Policie České republiky, a to hlavně kvůli souběhu a kolizi s dalšími opravami v oblasti. Práce také nestihly získat pravomocné stavební povolení.

Dělníci měli podlé původních plánů během uzavírky vyměnit povrch silnice, zpevnit krajnici a také doplnit svodidla. Kdy ale práce začnou v současné době není jasné.

Mapa původně plánované opravy. Zdroj: ŘSD

Mapa původně plánované opravy. Zdroj: ŘSD

 

 

 

 

Tagy Havlíčkův Brod I/34 I/34 Jitkov - Ždírec nad Doubravou Kraj Vysočina PČR Ředitelství silnic a dálnic ŘSD silnice I/34
4 komentáře